Coevorden/Dalen – Het is bijna zover, dat Herman en Dia Venhorst afscheid nemen van hun makelaardij. Het bedrijf blijft in vertrouwde handen, want zoon Steven en dochter Nicolien hebben de makelaardij al op 1 januari 2021 overgenomen en kwamen Herman en Dia in loondienst. Net als Herman zijn Steven en Nicolien beëdigd NVM-makelaar en al diverse jaren actief in het vak.

Voor wie Herman en Dia de hand willen reiken als afscheid: dat kan donderdag 29 augustus van 15.00 tot 17.00 uur bij het kantoor aan de Markt in Coevorden. “Het voelt goed”, vertelt Herman Venhorst, “maar ook wel een beetje raar. Ik werk de lopende zaken nog wel af, maar doe geen nieuwe opdrachten meer.”

Herman startte op 1 mei 1979, dus ruim 45 jaar geleden, met een verzekeringskantoor in de Aleida Kramerstraat in Coevorden. In die tijd lieten Herman en Dia net een woning bouwen aan de Kieftenweg in Dalen en kort erop werd verhuisd.

Begintijd

Daarvoor had Herman een heel andere functie als verkoper in de autobranche en Dia was actief als verpleegkundige. Toen een bekende van Herman verzekeringen bij hem afsloot, vroeg deze klant of hij bereid was zijn woning te verkopen. Dat wilde Herman wel en in een mum van tijd was de woning verkocht. “Kijk”, wijst Herman naar een bordje in het kantoor, “dat was het bord dat toen in de tuin stond, zelfgemaakt met plakletters.” Dat was in 1984. Die verkoop smaakte naar meer en zo werd het makelaarskantoor opgericht. In die begintijd ging alles nog anders. Er werden foto’s gemaakt met een Polaroidcamera, die vervolgens werden ontwikkeld en afgedrukt. Herman lacht: “Die plakten we op een informatieblad en dat was de hele presentatie.”

Dia maakt overstap

Herman ging de makelaarsopleiding volgen en Dia was destijds de kostwinner. “Bij de geboorte van eerste zoon Steven”, vertelt Dia, “nam ik ontslag, dat ging toen zo in die tijd. Later ben ik wel weer gaan werken, maar destijds was er geen kinderopvang. Het was allemaal niet te combineren met het werk.” Zij behaalde vervolgens alle diploma’s voor het verzekeringswezen en ging aan de slag in de binnendienst bij Venhorst.

In oktober 1996 verhuisde de makelaardij naar de huidige locatie op de Markt in Coevorden.

Hoeveel huizen Herman heeft verkocht? “Dat moeten er toch wel duizenden zijn”, aldus Herman. “Ik begon met ongeveer dertig woningen per jaar, maar dat werden er later wel jaarlijks tweehonderd.” Eerder had Venhorst ook een verzekeringskantoor in Dalen, maar dat is later verkocht aan de medewerkers. De naam prijkt nog wel steeds op de gevel in winkelcentrum De Waag.

Verrassend

“Je gaat met mensen om, dus er is elke keer wel iets verrassend. Als makelaar maak je natuurlijk van alles mee. “Je krijgt te maken met verkoop door scheiding, overlijden of verlies van werk. Grappige dingen waren er ook wel. Bij een bezichtiging bleek dat een man en zijn vriendin nog in bed lagen. Of een vrouw, die wat doof was, lag nog te slapen. Je beleeft dus iedere keer wat anders”, glimlacht Herman. Ook waren sommige aspirant-kopers hem te slim af. “Zo veinsde een belangstellende interesse in een woning waarbij hij de eigenaren niet tekort wilde doen. Hij was heel slim in de onderhandeling. Ze kwamen tot overeenstemming, maar na de verkoop bleek dat hij het huis ging slopen en nieuw ging bouwen.” Hij vervolgt: “Of het was heel vies in huis. Of een man had zijn vrouw bedrogen en op het moment van de overdracht liet zij weten in het huis te blijven. Dat mondde uit in een kort geding.”

Rente

In de loop der jaren is de rentestand steeds gewijzigd. “In 1978 was de rente heel hoog, zo’n 12 procent. Vaak werd in die tijd een woning gebouwd op basis van één inkomen. In de jaren negentig was er ook een crisis. Daarna gingen het economisch weer bergopwaarts, maar in 2007 volgde de bankencrisis. Het dieptepunt was in 2011, daarna keerde het tij”, vertelt Herman.

Te weinig nieuwbouw

Momenteel, zo laat Herman weten, wordt nog steeds overboden. Dat geldt met name voor de woning tot een ton of vier. “In verhouding wordt nog steeds te weinig gebouwd. Er is veel vraag naar ouderenwoningen. Senioren gaan niet meer boven winkels wonen waar momenteel veel appartementen worden gerealiseerd.”

“Niet in een zwart gat”

Herman en Dia hebben zich al die jaren nooit verveeld. “Het is welke keer verrassend. Zowel op de particuliere markt als de zakelijke markt. Die is ook mooi, maar heel anders.” Dia hield zich overigens ook bezig met interieurstyling en ging bij klanten op bezoek.

Het paar verwacht niet in een zwart gat te vallen. Langzamerhand werden de werkzaamheden al wat afgebouwd. “En we hebben elke woensdag een oppasdag voor onze vijf kleinkinderen. De jongste gaat straks ook naar de basisschool, dus dan gaat het nog maar om een halve dag”, vertelt Dia.