Nieuwlande – Locoburgemeester Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden onthulde woensdagochtend een herinneringsbord aan de omgekomen twee bemanningsleden van de neergestorte Mosquito. Bij de onthulling aan de Veldweg in Nieuwlande werd Huizing bijgestaan door basisschoolleerling Giovanni uit Nieuwlande.
Het is vandaag precies 77 jaar geleden, dat het vliegtuig neerstortte. Op 29 september 1944 was de Mosquito, met aan boord piloot Peter William Fry en navigator Harry Smith, opgestegen van de RAF-vliegbasis Swannington in Engeland voor een aanvalsvlucht naar Münster, Achmer, Verden en Hesepe in Duitsland. Tijdens een kort luchtgevecht met een nachtjager boven Zuidoost-Drenthe werd de Mosquito neergeschoten en stortte het bij de Veldweg in Nieuwlande neer. Beide bemanningsleden kwamen om, zij werden 2 oktober 1944 begraven op de algemene begraafplaats in Geesbrug.
Henk Kremer van Onderduikmuseum De Duikelaar in Nieuwlande heette iedereen welkom, in het bijzonder de basisschoolleerlingen van De Wegwijzer uit Geesbrug en van De Hoeksteen en De Driesprong uit Nieuwlande. De leerlingen van De Zwarm uit Geesbrug en de Willem Alexanderschool uit Dalerpeel waren ook uitgenodigd, maar konden helaas niet aanwezig zijn door coronaperikelen. Zij worden op een later tijdstip uitgenodigd.
Rob Wethly van Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe (SLO Drenthe) gaf een korte toelichting: “De bijnaam van het vliegtuig was Mosquito. Het doel van het toestel was om zoveel mogelijk storend te zijn. Het vliegtuig werd aangeschoten door een Duitse nachtjager. Dat is het scenario voor zover wij nu weten.”
“Nooit vergeten”
Locoburgemeester Jeroen Huizing benadrukte, dat wij nooit de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog mogen vergeten. “Er is toen gestreden voor onze vrijheid. Ons blijven inzet voor die vrijheid is van het grootste belang. Ook belangrijk is, dat het initiatief voor plaatsing van dit bord is genomen door Onderduikersmuseum De Duikelaar en Stichting Garnizoensstad Coevorden in samenwerking met SLO-Drenthe.”
Na het blazen van The Last Post door Jan Benjamins van De Breibergers uit Dalerpeel werd een minuut stilte in acht genomen.
Gemeentearchivaris Henk Mepschen van de gemeente Coevorden vertelde daarna nog, dat het een vliegtuig van 86 jaar betrof, waarvan er over de hele wereld 20.000 in gebruik waren. Daarna zorgde de Koninklijke Landmacht Historische Vlucht een flyby met een Harvard. Mevrouw Margualite Ronhaar van Onderduikersmuseum De Duikelaar sloot de bijeenkomst af.
Aansluitend werd een bezoek gebracht aan het museum aan de Julianalaan in Nieuwlande.