Gees – Bewonersinitiatief glasvezel Zuidenveld plaatste donderdag 22 juni de eerste wijkcentrale of PoP (Point of Presence) in Gees. Vanuit zo’n PoP of wijkcentrale lopen alle glasvezelverbindingen naar de woningen in de omgeving.

De PoP zelf wordt, uiteraard, ook gevoed met een glasvezelkabel. Het plaatsen van de eerste wijkcentrale is voor de vele vrijwilligers van Glasvezel Zuidenveld een heuglijk moment, legt Jaap Ruiter, voorzitter van de Stichting Glasvezel Zuidenveld uit. “Een wijkcentrale is als het ware het kloppend hart van het glasvezelnetwerk in een aanleggebied en voor de vrijwilligers is dit een tastbaar en zichtbaar resultaat van al hun inspanningen eerder dit jaar.”

De eerste wijkcentrale staat in Gees omdat daar kan worden aangesloten op het landelijke datanetwerk.

Voor de aanleg van het netwerk heeft een de stichting een bv opgericht met Gerhard Kippers als directeur. Kippers legde eerder al met het bewonersinitiatief in De Wolden een glasvezelnetwerk aan. “Vrijwel het hele netwerk wordt onder de grond aangelegd dus 95% van het netwerk is onzichtbaar, enkel de PoPs staan bovengronds”, legt Kippers uit. “Die PoPs zijn onmisbare knooppunten in ons glasvezelnetwerk. In verband met de hoeveelheid te lenen geld voor de aanleg, hebben wij gekozen voor een zo sober en doelmatig mogelijk netwerkontwerp. De PoPs zijn dan ook op de meest efficiënte plekken ingepland”, aldus Kippers.

Op dit moment heeft meer dan 50 procent van de inwoners van gemeente Coevorden gekozen voor een abonnement op het glasvezelnetwerk. De volgorde van de aanleg is vanuit Geesbrug tegen de richting van de klok in het hele gebied door. “Mensen willen natuurlijk graag weten wanneer ze aan de beurt zijn om aangesloten te worden. Daarom houden wij de bewoners op de hoogte van de voortgang via onze Facebookpagina en ook met de blogs op onze website”, vertelt Jaap Ruiter, terwijl hij samen met Kippers en een aantal vrijwilligers en buurtbewoners tevreden toekijkt hoe de directe omgeving van de PoP door de aannemer weer netjes afgewerkt wordt.