Coevorden – Als eerste plaats in Drenthe werd Coevorden in 1945 bevrijd. De viering rondom ’75 jaar vrijheid’ in Drenthe begint op zaterdag 4 april in Coevorden met een groots defilé. De start van het defilé is om 14.30 uur. Het defilé wordt muzikaal geopend door de Dutch Military Pipes & Drums ‘Falcon Guards’. De band is op 21 januari 2006 opgericht en bestaat volledig uit actief dienende en post-actieve militairen uit alle delen van de defensieorganisatie. Alle activiteiten van de band vinden plaats binnen de krijgsmacht of namens de krijgsmacht en doen dat volgens dezelfde normen die defensie ook aan haar beroepsorkesten stelt.

De Falcon Guards hebben in 2011 een convenant met de 11e Luchtmobiele brigade gesloten. Met het tekenen van dit convenant heeft de 11e Luchtmobiele Brigade (AASLT) de Dutch Military Pipes & Drums ‘Falcon Guards’ opgenomen als bijzonder deel van haar organisatie. Dit benadrukt de bijzondere band tussen de band en de Brigade. Sindsdien draagt de band niet alleen de naam de ‘Falcon Guards’, zij dragen ook een maroon rode hackle, de kleur van de Luchtmobiele Brigade.

Coevorden wordt van 3 tot en met 8 april vreedzaam bezet door zo’n tachtog legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en tientallen re-enacters om de bevrijding van Coevorden na te spelen. Meer informatie over de activiteiten in Coevorden staat op www.verbondeninvrijheid.nl.

Foto: Arjan Woltersom.

Lees ook:

Coevorden speelt belangrijke rol in Liberty Tour; veel activiteiten in hele gemeente