Regio – De situatie in Drenthe is kwetsbaar, zo schrijft GGD Drenthe op haar website. Het aantal mensen met een positieve testuitslag is sterk gestegen naar 1033 (20%). Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners is gestegen van 174 naar 209. In de afgelopen week is er meer getest (11.681), een toename van 39%.

De stijging van het aantal positieve testen, komt vooral door de stijging bij kinderen en bij 40- tot en met 54-jarigen. Deze stijging kan verklaard worden door het verscherpte testadvies en het hooikoortsseizoen. Sinds vier weken geleden de basisscholen en kinderdagverblijven weer opengingen, wordt ook kinderen in de klas van een positief geteste leerling of leraar aangeraden zich te laten testen.

Aantal vaccinaties

Vaccineren zorgt ervoor dat je niet of veel minder ziek wordt door corona (wat ziekenhuisopnames helpt voorkomen). Naast GGD’s vaccineren ook ziekenhuizen, langdurige zorginstellingen en huisartsen. Voor een goede bescherming krijgen alle gevaccineerde mensen een tweede vaccinatie.

Tot nu toe zijn in totaal 45.283 vaccinaties gezet bij 35.392 Drentse inwoners. De afgelopen week zijn er 7.733 vaccinaties gezet door GGD Drenthe.

Ziekenhuisopnames

De afgelopen week zijn vijftien mensen met COVID-19 opgenomen in de ziekenhuizen in Drenthe (vorige week zestien). Op 12 maart lagen twintig patiënten op de verpleegafdeling (vorige week 28). Het aantal patiënten op de IC is tien (vorige week negen).

In de drie noordelijke provincies is het gecombineerde reproductiegetal 1,02 (landelijk 1,01). Dat wil zeggen dat 100 mensen met het coronavirus samen 102 andere mensen besmetten.

Basismaatregelen

De verwachting is dat het aantal besmettingen toeneemt, door de besmettelijkere Britse variant van het coronavirus en de versoepelingen in de maatregelen. Circa tweederde van de mensen met een positieve uitslag heeft de besmettelijkere Britse variant. De Britse variant is naar schatting 29% besmettelijker dan de oude variant, aldus het RIVM. “Dat maakt het extra belangrijk om je zo goed mogelijk aan de basismaatregelen te houden. Spreek zo min mogelijk af met anderen, was vaak je handen, houd 1,5 meter afstand, werk thuis als dat kan en blijf thuis als je (milde) klachten hebt. Testen, ook bij milde klachten, is en blijft heel belangrijk. Zo zorgen we er samen voor dat we anderen niet besmetten.”