Coevorden – De gemeenten Coevorden en Nordhorn sloten op 23 april 1963 een overeenkomst om de vriendschappelijke banden aan te halen en te verdiepen. Dit jaar vieren beide gemeenten het zestigjarig bestaan van deze stedenband.

Burgemeester Renze Bergsma ontvangt op donderdag 13 april burgemeester Thomas Berling van Nordhorn, voorzitter Achim Haming van het stedenbandcomité en zo’n vijftig gasten uit Nordhorn. De delegatie arriveert aan het begin van de middag met de Bentheimer Eisenbahn op de Euroterminal in Coevorden. Samen met een delegatie uit Coevorden is er een lunch in het kasteel en volgt er een wandeling naar het Stedelijk Museum in het Arsenaal om een kijkje te nemen in de geschiedenis van Coevorden. Daarna volgt een uitgebreide rondleiding door de binnenstad langs de projecten die nu worden uitgevoerd en wat er de komende jaren nog volgt. In theater Hofpoort@De Fabriek wordt meer verteld over het Europark en het Van Gogh-jaar. De middag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner in het Kasteel.

Avondprogramma

Het avondprogramma is in de raadzaal van het gemeentehuis. Daarvoor zijn ook de leden van de Coevorder gemeenteraad uitgenodigd. Op het programma staan onder meer een quiz over de stedenband en toespraken. Daarbij wordt teruggekeken naar zestig jaar stedenband, de praktische invulling en de toekomst van deze stedenband.
De avond wordt afgesloten met het vastleggen van het gemeenschappelijke toekomstbeeld over de stedenband tussen Nordhorn en Coevorden in het ereboek van Coevorden en worden over en weer cadeaus overhandigd.

De stedenband ontstond in 1963 naar aanleiding van de opening van de nieuwe weg tussen Coevorden, Esschebrügge en Vorwald. De Bundesstrasse 403, ook wel ‘Coevorder Dam’. Initiatiefnemer was professor dr. H.J Prakke, die in de jaren na de oorlog journalistiek studeerde aan de Universität van Munster. Hij woonde in Assen en moest om in Münster te komen door Coevorden en Nordhorn rijden. Hij had het idee om de inwoners van Nordhorn en Coevorden op vriendschappelijke wijze bij elkaar te brengen.

Bron: gemeente Coevorden.