Assen/regio – Sinds maandag 8 april kunnen Drentse zorgmedewerkers door GGD Drenthe op de GGD-locatie in Assen worden getest op het coronavirus. Deze week zijn circa 350 personen getest in de teststraat.

Zorgmedewerkers die langer dan 24 uur klachten hebben die passen bij COVID-19 kunnen ook zaterdag 11 april en maandag 13 april, tweede paasdag, tussen 10.00 en 13.00 uur bellen met GGD Drenthe als zij getest willen worden.

Uitbreiding

Vanaf komende dinsdag zijn er ruim voldoende mogelijkheden om getest te worden. Er kunnen vanaf die dag 200 mensen per dag worden getest. Ook mantelzorgers met gezondheidsklachten kunnen vanaf dinsdag bellen als zij getest willen worden.

Regionale verschillen

De verdeling tussen het aantal bevestigde besmettingen van zorgmedewerkers en overige patiënten is per regio sterk verschillend. Dit is afhankelijk van de mate van verspreiding van het coronavirus en het lokale testbeleid tot 6 april.

Zo is circa 30 procent van alle meldingen uit Drenthe afkomstig van zorgmedewerkers. In Groningen is dat zelfs 56 procent. Landelijk gezien is 24 procent van de bevestigde COVID-19 patiënten een zorgmedewerker.