Coevorden/Echten – Afgelopen weekend kwamen tien Drentse en Duitse muzikanten/songwriters bijeen om samen een Nedersaksische single te maken in het kader van Platt Together. Gerwin Jutstra uit Coevorden was één van de deelnemers en deelt zijn ervaringen.

“Een keyboard, laptops, gitaren, microfoons en overal snoeren. De bungalow op vakantiepark Westerbergen in Echten is verworden tot een muzikale ‘studio’.” Gerwin Jutstra vindt het een enorme eer dat hij is gevraagd om deel te nemen aan het uitwisselingsproject Platt Together van de Nederlandse stichting REUR en het Duitse ZfN (Zentrum für Niederdeutsch). Zowel Stichting REUR als het ZfN maken zich sterk voor het Nedersaksisch om zijn plaats in de jeugdcultuur terug te winnen aan beide zijden van de Duits/Nederlandse grens.

Ummekeer

In 2017 is Gerwin begonnen met het schrijven van Drentse liedjes en in 2018 bereikte zijn lied Ummekeer de finale van het Drèents Liedtiesfestival. “Een inspirerend project als dit geeft een enorme boost om vooral door te gaan met schrijven en om kennis en ervaringen met andere tekst en muziekschrijvers te delen”, vertelt Gerwin. “In vrij korte tijd werk je nauw en intensief samen, tot zelfs in de late nachtelijke uurtjes, aan een mooi nieuw Nedersaksisch lied. Gerwin schreef mee aan onder andere de bridge en de strings- en pianopartijen.

Waarover de nieuwe single gaat, wil Gerwin nog niet verklappen. Gerwin vertelt wel: “Het is geweldig om de andere deelnemers beter te leren kennen en dat er zelfs met sommige van hen telefoonnummers zijn uitgewisseld om na dit project te gaan schrijven. Over ambitie en toekomstplannen vertelt Gerwin dat hij vooral mooie liedjes wil gaan schrijven in de toekomst en volgend jaar in 2020 weer wil meedoen aan het Drèents Liedtiesfestival.

Foto (gemaakt door Bart de Nes): Gerwin Jutstra zit vooraan op de bank. De andere deelnemers waren Leonhard Keller, Valentin Keller, Mire Buthmann, Malte Müller, Nikos Saul, Robin Muilwijk, Leon Moorman, Annemiek Goelema en Jolien Wonink-Dijkstra.