De gemeente Coevorden heeft plannen om haar beleid rond flexwonen te versoepelen. Hiermee wordt voortgeborduurd op de ervaringen en inzichten die zijn opgedaan tijdens de pilot Obbo Bumahof op de hoek van de Drostenstraat en Burgemeester Feithsingel, waarvoor grote belangstelling voor de dertig flexwoningen die eind dit jaar worden opgeleverd. De gemeenteraad buigt zich binnenkort over het voorstel. De verhuur is in handen van Domesta.

Met de beoogde aanpassingen zet Coevorden stappen om de woningmarkt flexibeler en toegankelijker te maken voor een bredere doelgroep. De meest in het oog springende verandering is de loskoppeling van flexwonen aan specifieke doelgroepen zoals starters, spoedzoekers en statushouders.

De gemeente wil kiezen voor gemengde wijken waarin flexwoningen beschikbaar zijn voor iedereen. Dit draagt bij aan de totale woningvoorraad, waardoor er meer ruimte ontstaat voor alle doelgroepen. De voorgestelde aanpak bevordert daarnaast de integratie en sociale samenhang in de wijken.

Nieuwe regels verhuur

Door veranderende wetgeving is het niet langer toegestaan om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Daarom is het voorstel om voortaan alleen huurovereenkomsten voor onbepaalde tijd af te sluiten. De gemeente ondersteunt doorstroming binnen de sociale huur door behoud van opgebouwde punten bij de woningcorporatie. Dit maakt het voor bewoners van flexwoningen gemakkelijker om door te stromen naar permanente woningen.

Flexwonen op eigen erf

De gemeente kijkt al langere tijd met een creatieve blik naar het woonvraagstuk. In een eerder stadium werd nieuw beleid rond flexwonen op eigen erf ingevoerd. Vanaf 1 oktober 2024 is het mogelijk om tijdelijk een woonruimte op eigen erf te realiseren. Dat biedt meer flexibiliteit voor inwoners die woonruimte willen creëren voor bijvoorbeeld familieleden.

Ondersteunende rol gemeente

De gemeente Coevorden speelt een ondersteunende rol bij de realisatie van flexwoningen, er wordt echter geen vast budget voor gereserveerd. De gemeente initieert zelf geen flexwoningprojecten meer, maar ondersteunt waar nodig bij het realiseren van maatschappelijke doelen door huisvesting van verschillende doelgroepen.

Meer informatie is te lezen via deze link op de website van de gemeente.

Foto: de Obbo Bumahof, dat in een mum van tijd is neergezet (© Coevorder Nieuws/Esselien de Groot.

Zie ook:

Flexwoningen worden gebouwd op Obbo Bumahof