Coevorden – In het najaar van 2023 is het 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe verbleef. In de opmaat naar dit jubileumjaar én een grote Van Goghtentoonstelling in het Drents Museum (september 2023) heeft de initiatiefgroep Van Gogh in Drenthe een projectplan opgesteld.

Gedeputeerde Staten stellen Provinciale Staten voor om een subsidie van 250.000 euro voor het projectplan ‘Van Gogh in Drenthe’ te verstrekken (100.000 euro voor het uitvoeren van de eerste fase en 150.000 euro voor het maken van een film). Daarnaast is het voorstel om de intentie uit te spreken om 600.000 euro voor 2021 tot en met 2023 beschikbaar te stellen voor uitvoering van de plannen.

Bijdrage Coevorden

De gemeente Coevorden draagt zowel voor 2022 en 2023 een bedrag van 50.000 euro bij, zo bleek dinsdagavond in de commissievergadering.

Sandra Katerberg van het CDA vroeg zich af waarom de gemeenten gelijke bedragen moeten betalen gezien de verschillen in het aantal inwoners. Irene Driehuis van het PAC had dezelfde vraag. Wethouder Steven Stegen zei daarop: “Als je bekijkt wat Van Gogh heeft betekend voor onze gemeente is dat het geld waard. We moeten niet al te kruideniersachtig denken.” Thieno Nijenbanning van BBC2014 vroeg of er samenwerking wordt gezocht met initiatieven als Montmartre of Museum Thijnhof. Stegen voegde daaraan toe dat met name Zweeloo een sterke relatie heeft met Van Gogh.

De initiatiefgroep bestaat uit vertegenwoordigers van de provincie Drenthe, deelnemende gemeenten, Marketing Drenthe, Recreatieschap Drenthe en het Drents Museum. Doel is om de culturele erfenis van Vincent van Gogh in Drenthe blijvend zichtbaar en beleefbaar te maken voor zowel inwoners als binnenlandse en buitenlandse bezoekers. In het opgestelde plan staan ideeën om te investeren in routes en arrangementen, een internationaal symposium, een educatief programma, een groot muziekspektakel, een film over Van Gogh en marketing en PR.