Coevorden – Alweer vijf jaar staan Anita Beukeveld en Melanie Oostwoud aan het roer van Gastouderbureau Drieluik en daar kijken ze met tevredenheid op terug. Na het faillissement van Drieluik Kinderopvang kozen zij ervoor om met het onderdeel gastouderbureau zelfstandig verder te gaan en zij bleven met hun kantoor aan de Monierweg 5D in Coevorden. “Het was een spannende stap, maar we zijn er nog elke dag blij mee.” Veel gastouders die vijf jaar geleden deze overname hebben meegemaakt, zijn nog steeds actief als zodanig. Trouwe gastouders dus die vol passie kinderen opvangen in hun eigen huis. Dankzij de kleinschaligheid zijn ze het vaste gezicht voor de opvangkinderen.

Terugblik

Als Anita terugblikt zegt ze: “We hebben in de afgelopen vijf jaar veel kinderen en gastouders bij elkaar gebracht. Het blijft prachtig om te zien hoe kinderen zich vrij voelen en zich ontwikkelen bij de gastouder. Ik vind het ook leuk om avonden te organiseren voor de gastouders zodat zij elkaar kunnen ontmoeten en we bieden dan een leuk thema aan bijvoorbeeld voorlezen, kinderfysiotherapie, TOS. Gastouders gaan altijd met kennis weer naar huis.”

Ook is Gastouderbureau Drieluik een samenwerking aangegaan met kinderopvangorganisatie Kinderwereld om Kind- en Natuurprojecten te organiseren. De pedagogisch medewerkers en de gastouders maken kennis met een thema uit de natuur en krijgen werkvormen aangereikt om dit in de eigen opvang aan te bieden.

Gastouderopleiding

Melanie heeft wel een kanttekening over die afgelopen vijf jaar. “Het aantal gastouders daalt terwijl de vraag naar gastouderopvang hoog blijft. Daarom zetten we er nu op in om geïnteresseerden de vier maanden durende opleiding tot gastouder onder de aandacht te brengen; vrijblijvend is er een informatiepakket en een gesprek. Er is subsidie mogelijk vanuit het STAP-budget . Wij doen er dan ook nog een beetje geld bij zodat er maar een eigen bijdrage overblijft van 175 euro. We hopen op deze manier mensen enthousiast te maken voor dit mooie en dankbare beroep.”

Toekomst

Op de vraag wat er te verwachten is in de komende vijf jaren laten Anita en Melanie weten nog meer samenwerkingen te willen aangaan. Recent hebben zij zich aangesloten bij Sport- en Preventieakkoord Gezond Coevorden. Onder de gastouders onderstrepen zij het belang van bewegen en stimuleren hen dit te verweven in de dagelijkse activiteiten. “Ondertussen blijven wij met plezier ons werk doen”, daarover zijn Anita en Melanie het roerend met elkaar eens.

Wilt u meer weten over gastouderopvang? Neem dan een kijkje op www.gastouderbureaudrieluik.nl of klik op de advertentie op deze website.

Foto: Melanie Oostwoud (links) en Anita Beukeveld.