Dalen – Naast allerlei vormen van fysiotherapie speelt ook leefstijl een belangrijke rol in het Fysiotherapeutisch Trainingscentrum in Dalen. Rinze Stellingwerf vertelt bevlogen over zijn studie, de praktijk en andere zaken. Rinze komt uit de stad Groningen en is dus een echte stadjer.

Leuke studie

“Op de middelbare school had ik al wel het voornemen om iets in de medische richting te gaan doen. Het werd de studie fysiotherapie. Die kon ik in de eigen stad doen, dus ik hoefde niet op kamers.” De studie sprak hem meteen aan. “Ik vond het erg leuk, zo leuk had ik leren nog nooit gevonden”, glimlacht Rinze.

Start in Dalen

Na zijn studie ging hij via een uitzendbureau in het ziekenhuis in Emmen werken. “Ik had toen al uitzicht op werk. Ik begon in 1991 in loondienst bij Jacques Walg, die zijn praktijk aan de Weiert in Dalen had. In het begin combineerde ik dat nog met het ziekenhuis. Dat was ook mooi om te doen. Daar zie je de patiënten meteen, in de fysiotherapiepraktijk gaat er zeker een aantal weken overheen.”

In die tijd woonde Rinze in Emmen. Hij nam in 1995 de praktijk over, samen met zijn schoonzus Petra Vlasma-Bultena, die kinderfysiotherapeut is. “Op dat moment zijn mijn vrouw en ik naar Dalen verhuisd.”

Verhuizing

Het pand aan De Weiert werd te klein. ‘We zijn daarom in 2004 verhuisd naar het huidige pand aan de Hoofdstraat 17.”

“We hebben dat pand kunnen kopen en hebben het helemaal naar onze eigen ideeën verbouwd. Dat functioneert nog steeds prima.” Het team bestaat inmiddels uit twee fysiotherapeuten, twee kinderfysiotherapeuten en een secretaresse. In de praktijk worden vele vormen van therapie gegeven, zoals fysiotherapie, sportfysiotherapie, manuele therapie, podopostrale therapie, fitness, claudicatiotraining, oncologie, dry needling en echografie.

Heel mooi vak

Nog elke dag geniet de 52-jarige Rinze van zijn werk. “Ik vind het nog steeds een heel mooi vak. Het werken met mensen is prachtig en geeft voldoening.”

Hij noemt daarbij een voorbeeld. “Ik behandelde een patiënt voor rugklachten en uitstraling in het bovenbeen. Zij kwam op een gegeven moment bij mij en klaagde over uitstraling naar het onderbeen. Dat bleek helemaal opgezwollen en ik vreesde voor trombose. Ik heb haar doorverwezen naar de huisarts. Kort erna belde haar man op om mij te bedanken voor mijn actie, want zij bleek trombose en ook nog een longembolie te hebben. Ook de huisarts belde mij en zei: “Zo houden we patiënten goed op de been.”

Ook werkt hij wel mensen, die binnen afzienbare tijd overlijden. “Dat is niet alleen indrukwekkend, maar het is ook dankbaar werk om nog iets voor de mensen te kunnen betekenen en hun pijn te verlichten.”

Inmiddels wonen Rinze en zijn vrouw in Hardenberg, waar zij een zeer geschikte woning vonden.

Bewegen

“Ik kom regelmatig op de fiets naar Dalen. Als je patiënten aanspoort om te bewegen, moet je zelf het goede voorbeeld geven”, is zijn logische overtuiging. “Een mens is niet gemaakt om de hele dag te zitten. Een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterolgehalte liggen op de loer. Het is echt heel belangrijk om te bewegen.”

Hardlopen

Rinze was eerder een fervent hardloper en lid van Codac. “Ik heb hielspoor gehad. Hardlopen is nu eenmaal behoorlijk belastend. Mijn vrouw is nog steeds lid van Codac, dus ik ben er wel bij betrokken. Ook ben ik actief bij de Roparun. Zelf train ik in mijn praktijk mee met de groepen.”

Hij lacht: “Ik behandel veel hardlopers, want die hebben altijd wat. Niet ieder lichaam is geschikt om hard te lopen. Je kunt er wel op trainen, bij de een pakt het goed uit en bij de ander wat minder.”

Rinze Stellingwerf was verder nauw betrokken bij de Albert Eisingloop. Onlangs werd bekend, dat wordt gestopt met dit evenement. “Met pijn in het hart. Maar de deelname werd minder en doorgaan was niet haalbaar. We hebben veertien mooie edities gehad.”

Leefstijl

Leefstijl speelt een steeds belangrijker rol. “Dus gezond eten, bewegen en niet roken! We gaan daarbij uit van de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI).” GLI is een combinatie van drie programmaonderdelen: advies en begeleiding bij voeding en eetgewoontes, gezond bewegen en gedragsverandering, gericht op het krijgen en behouden van een gezonde leefstijl.

“Ook dat”, vertelt Rinze, “is een deel van ons vak. Voorlichting op scholen is daarbij heel belangrijk, maar vooral de ouders spelen hierin een grote rol. Als de ouders roken, gaan de kinderen ook al gauw roken. Dat moeten we zien te voorkomen. Het gaat om gedragsverandering en dat duurt vaak minstens een jaar.”

Er wordt toegewerkt naar een plan om daarvoor subsidie aan te vragen bij de gemeente in het kader van ‘Gezond in Coevorden’.

Bron: Lelie van Dalen