Coevorden/regio – De GGD Drenthe laat in de laatste update van vandaag, zaterdag 7 maart, weten dat er in Drenthe bij vijf personen het coronavirus is vastgesteld: vier in Coevorden en één in Emmen. Zij zijn allen in thuisisolatie. Het contactonderzoek is inmiddels gestart. Afgelopen week vond contactonderzoek plaats in de werkomgeving waar eerder deze week ook besmettingen zijn vastgesteld. Daaruit kwamen de vijf nieuwe besmettingen naar voren.

Eerder al bleken een man en zijn echtgenote uit Dalen, een man uit Coevorden en één man uitbesmet Schuttorf besmet. De mannen werken allen bij Bannink Packaging in Coevorden.

De GGD ziet veel vragen over besmettelijkheid, met name of iemand ook besmettelijk kan zijn zonder ziek te zijn. Dit is wat het RIVM hierover zegt: “Het coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Het virus gaat van de een naar de ander door te hoesten of te niezen. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Door hoesten en niezen brengt hij het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.”

Hier is meer informatie te vinden.

Het aantal Nederlandse besmettingen met het coronavirus is 188, meldt het RIVM. In een ziekenhuis in Rotterdam is een 86-jarige man gisteren overleden aan de gevolgen van het virus.

Op diverse websites, onder andere van de RIVM, staat een kaart van Nederland met daarop aangegeven het aantal besmettingen. In ieder geval wat betreft Coevorden en Emmen is die nog niet bijgewerkt.

Foto: CDC on Unsplash.

Lees ook:

Wederom besmetting coronavirus geconstateerd