Coevorden – Voorzitter Jan Vinckers van de Historische Vereniging Stadt en Heerlickheydt Covorden reikte woensdagmiddag het predicaat ‘Monument van het jaar 2019’ uit aan Jan Albert en Janni Diek, nu nog de eigenaren van het monumentale pand in de Friesestraat waar momenteel Stadscafé Vancouver is gevestigd.

Vinckers haalde in zijn toespraak aan dat de renaissancegevel in Coevorden de enige in zijn soort is in Nederland en het een van de oudste bouwwerken in Coevorden is. In het monumentale pand uit 1631 is al tijden een café-restaurant in gevestigd, maar bij velen is het nog steeds ‘De gevel van Diek’. In 1964 kocht namelijk Jan Diek uit Vroomshoop het pand en begon er een chocolaterie.

Wat opvalt aan de gevel is dat het flink naar voren helt. In 1971 werd de gevel onder leiding van Monumentenzorg gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat teruggebracht. Onder de oude verflagen werden de oorspronkelijke kleuren gevonden zodat het oude aanzien weer terug kwam. De gevelteksten werden ook weer duidelijk leesbaar en menig toerist blijft staan om die te lezen. Het is niet voor niets een van de meest gefotografeerde gevels in Coevorden.

Het pand staat overige sinds begin januari in de verkoop.

Hoofdfoto: v.l.n.r. bestuurslid Lammie Meijering van de historische vereniging, Janni Diek, Jan Vinckers, Jan Albert Diek (foto’s: Herman Woltersom).

Friesestraat 9 staat te koop