De bibliotheken in Drenthe hebben voor woensdagavond 7 april een onlinelezing van filosofe Eva Meijer georganiseerd. Voor de Maand van de Filosofie schreef zij het essay ‘Vuurduin. Aantekeningen bij een wereld die verdwijnt’. Dit essay gaat over de gevolgen van klimaatverandering en wat wij eraan kunnen doen. Tijdens de lezing wordt zij geïnterviewd door Annette Timmer en kijkers kunnen via de chat vragen stellen.

Het filosofische werk van Eva Meijer gaat vooral over taal en sociale rechtvaardigheid, waarin ze een belangrijke plek inruimt voor de politieke stem van dieren. In september 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie. Ze werkt nu aan de Universiteit van Wageningen en de Universiteit van Amsterdam.

De lezing vindt plaats in het kader van de Maand van de Filosofie. In april worden in het hele land activiteiten georganiseerd rond het thema van dit jaar: ‘De natuur was hier’ over de gevolgen van de klimaatverandering en de rol van de mens.

In haar lezing onderzoekt Eva Meijer hoe ons denken over de natuur verbonden is met de vernietiging van onze leefwereld, en wat we er tegenover kunnen zetten, als individuen, maar vooral politiek. Ze doet dat met hulp van filosofen en schrijvers, hond Doris en de taal zelf.

De lezing in de Grote Theaterzaal van De Nieuwe Kolk te Assen start om 19.30 uur. De live-uitzending is gratis te volgen via deze link op het Youtube-kanaal van Biblionet Drenthe.

Foto: © Sebastian Steveniers.