Coevorden/regio – Gemeente, bedrijven en scholen uit Coevorden en omgeving hebben de handen ineengeslagen voor de realisering van een FabLab, een innovatieve maakplaats voor jong en oud. Door de samenwerking ontstaat een prachtig FabLab met onder andere 3D-printers, lasersnijders, een watersnijder en robotica. In juli is de stichting FabLab Coevorden opgericht. Kirsten Kosters is benoemd tot FabLab-coördinator.

Een FabLab is een werkplaats, die is aangesloten bij een wereldwijd netwerk van labs. Het doel is om soms ingewikkelde en dure machines voor iedereen beschikbaar te stellen. Er worden open middagen gehouden waarop kinderen, jongeren en volwassen samen aan een project kunnen werken. Daarnaast komen er diverse workshops. Bedrijven, zzp’ers en particulieren kunnen het lab met de machines ook gebruiken. Zij kunnen bijvoorbeeld een prototype of vervangend onderdeel maken of producten voor verkoop ontwikkelen en maken.

Het FabLab wil jongeren enthousiasmeren voor techniek en technologie, zodat zij later hun kennis en talenten kunnen inzetten voor het bedrijfsleven in Coevorden. De Nieuwe Veste, het Drenthe College, het basisonderwijs, de gemeente en Ondernemend Coevorden hebben de laatste tijd gewerkt aan het businessplan voor het FabLab. Door een bijdrage uit de RegioDeal kunnen de plannen nu werkelijkheid worden. Het FabLab maakt hierbij intensief gebruik van de faciliteiten van De Nieuwe Veste.

Kirsten is als kersverse coördinator enthousiast: “Doordat we gebruikmaken van de faciliteiten van de De Nieuwe Veste zetten we echt iets moois neer in Coevorden. Ook het bedrijfsleven is aangehaakt. Dat zie je niet overal.”

De activiteiten starten in het najaar 2020.  Op de website van het FabLab, waaraan momenteel nog hard wordt gewerkt, worden de open middagen en workshops aangekondigd. Iedereen is welkom, uiteraard met de Covid-19 voorzorgsmaatregelen.

Hoofdfoto: v.l.n.r. Frida Steenblik (bestuursvoorzitter De Nieuwe Veste), Jankees Klapwijk (parkmanager Ondernemend Coevorden), Gerry Westenbrink (voorzitter ondernemend Coevorden), Kirsten Kosters (FabLab-coördinator, Steven Stegen (wethouder gemeente Coevorden), Eddy Schottert (beleidsmedewerker gemeente Coevorden).

Onderstaande foto: Frida Steenblik (links) en Kirsten Kosters ondertekenen het contract onder toeziend oog van Jankees Klapwijk.

Lees ook:

Miljoenen voor projecten Regiodeal