Coevorden – Na enige jaren van afwezigheid wordt zaterdag 14 september weer een Uitdag gehouden in het centrum van Coevorden. Dat is wel onder een nieuwe naam: het START-festival.

Voorgaande edities, onder de naam ‘Coevorden heeft smaak’ kwamen kunst, cultuur en culinair samen. Voor de aankomende editie is ook de samenwerking met sport gezocht. Al deze elementen tezamen zorgen voor een mooi programma, van 13.00 tot 17.00 uur, op de Weeshuisweide, Markt, Gedempte Haven en het Arsenaal. Omdat het Open Monumentenweekend is, zijn er ook speciale, gratis stadswandelingen.

Aanmelden

Aanbieders van activiteiten kunnen gratis een kraam reserveren: een gedeelde kraam van 2 meter of een hele kraam van 4 meter. Aanmelden kan tot en met 16 augustus via deze link. Op deze pagina staat meer informatie, net als op de Facebookpagina. Het START-festival is een gezamenlijk initiatief van de cultuurcoaches van de gemeente Coevorden, de buurtsportcoaches van Maatschappelijk Welzijn Coevorden, Synagoge Coevorden, Theater Hofpoort, Museum Thijnhof en het Coevorder Kunstenaarscollectief.

Locaties

De Weeshuisweide wordt omgetoverd tot het Gezonde Plein, waar diverse sportclinics (dans, turnen, boogschieten en nog veel meer) zijn te volgen en waar je een heerlijk smaakwatertje kan
drinken.

Op de Markt is livemuziek door lokaal en regionaal talent en er komt een rolschaatsbaan voor zowel kinderen als volwassenen. Tussen het podium en de rolschaatsbaan komen zitjes en ook de terrassen van de horeca zijn er natuurlijk. Er staat een infostand met programmaboekjes, plattegronden en stempelkaarten voor de Open Monumentendag.

Op de parkeerplaats Gedempte Haven is een markt met plek voor zo’n zeventig standhouders. Hier is plaats voor de lokale aanbieders van cultuur, sport en ook ambachtelijke producten om zichzelf te presenteren of om zelfgemaakte, mooie (en lekkere) producten te verkopen.

In de Notaristuin komt de TheaterTipi te staan waar voorstellingen worden gespeeld, afgewisseld met muzikale workshops. Hier geven de heren van Burger Koekoek (voorheen Piepschuim) een voorproefje van hun optreden in het nationaal Theaterweekend in januari 2025. Naast de TheaterTipi kunnen bezoekers neerstrijken op het kringloopterras (alles is te koop!) en genieten van koffie/thee/limonade met lekkers; allemaal lokaal.

Er vaart vanaf de Haven een bootje af en aan voor een rondvaart waarbij je ondertussen aan boord kan luisteren naar een verhalenverteller of een singer-songwriter terwijl je geniet van Coevorden vanaf het water.

Ook voor de kleinsten is er vermaak, zo is er bij Het Arsenaal een Pieter Peuterpad waar de kinderen een parcours met diverse obstakels en uitdagingen kunnen trotseren.

Open Monumentendag

Naast de aftrap van het culturele en het sportieve seizoen staat dit weekend mede in het teken van de Open Monumentendag. Bij de diverse monumenten zijn stempelkaarten te halen en daar worden bezoekers misschien ook verrast door muziek, spoken en theater. Volle stempelkaarten worden beloond met een gezonde lekkernij.