In verband met de forse toename van het aantal besmettingen met het coronavirus en de ziekenhuisopnames gaan strengere maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september 18.00 uur en duren zeker drie weken

Horecabedrijven in het hele land moeten om 22.00 uur dicht. Het laatste uur mag er niemand meer naar binnen. Bij sportevenementen is geen publiek meer welkom, dat geldt voor zowel prof- als amateurwedstrijden. De sportkantines moeten dicht.

Thuiswerken wordt strikter gehandhaafd. Voor contactberoepen (zoals kappers, fysiotherapeuten, tandartsen en pedicures) komt een registratieplicht. Die plicht bestond al bij de horeca. Dat houdt in, dat bij bezoeken aan mensen uit deze branches de contactgegevens moeten worden opgegeven. Dit is om het bron- en contactonderzoek van de GGD gemakkelijker te maken.

De oproep is om alleen naar de supermarkt te gaan en dus niet het hele gezin mee te nemen.

De groepsgroottes binnen gaan naar maximaal dertig personen en buiten veertig personen.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen op de aantallen bij de groepsgrootte. Voorbeelden zijn uitvaarten, openbaar vervoer, pretparken, culturele instellingen, demonstraties en bijeenkomsten voor bedrijven.

Bezoek thuis mag uit maximaal drie personen bestaan. Kinderen tot 13 jaar worden niet meegerekend. Voor buiten geldt een maximumaantal van vier personen.