Oosterhesselen – De heer A.C. (Ton) Vianen en mevrouw E.W.H.M. (Bep) Vianen-van Staveren zijn zondag 4 juli, maar liefst zestig jaar getrouwd. Het paar, respectievelijk 84 en 83 jaar oud, woont al jaren in Oosterhesselen. Burgemeester Bert Bouwmeester bracht vrijdagmiddag de felicitaties over namens het gemeentebestuur.

“We zijn allebei geboren en getogen in Woerden”, aldus Ton Vianen. “Bep komt van de Leidse kant en ik van de Utrechtse zijde.” Het paar woonde na hun huwelijk in Beverwijk en Akersloot en was actief in de bouwkundige sector. Helemaal onbekend was Drenthe niet, want mevrouw Vianen vertelt: “In de oorlog waren mijn ouders en grootouders bij een familie in Zwinderen. Na de oorlog werd ik ziek en ik moest aansterken. Ik ben toen tweemaal drie maanden naar Zwinderen geweest. Toen reed er nog een tram. Die stopte dan bij De Klencke, omdat er dan vee moest worden ingeladen”, lacht zij.”

Het paar verbleef voor vakantie al wel eens in Gees. Zij waren regelmatig in het noorden vanwege hun werk in de bouwsector en kochten in 1971 een boerderijtje in Zwinderen. Op een gegeven moment zag Vianen, dat er een vacature was op de toenmalige lts in Emmen. Hij besloot te solliciteren en zo werd hij leraar timmeren. Hij had ook de bevoegdheid voor bouwkunde. Later gaf Vianen les op de mts in Emmen, wat nu het Carmel College is. “Ik maakte destijds een bouwplan voor de school en combineerde dat met lesgeven. Mijn vrouw had affiniteit met de bouwwereld als dochter van een aannemer, dus dat was een mooie combinatie.”

Kantklossen

In 1975 kochten zij in Oosterhesselen de voormalige pastorie aan de Geserweg, waar zij hun bouwkundig bureau voortzetten. In de crisistijd beginjaren tachtig liepen de werkzaamheden wat terug. Bep Vianen kwam in aanraking met het kantklossen en volgde daarop de docentenopleiding kantklossen op hbo-niveau. Sinds die tijd is zij fanatiek bezig met kantklossen en geeft ook nog les. “In de coronatijd kon dat natuurlijk niet, maar ik pak de draad wel weer op.” Zijzelf is nog druk bezig met kantklossen, want duidelijk is dat zij momenteel ook bezig is met een nieuw kunstwerk.

Meer activiteiten

Ook op ander vlak was Ton Vianen actief. Zo verrichtte hij activiteiten binnen de katholieke kerk. Vanaf 1994 tot de herindeling was Vianen raadslid voor het CDA in de gemeente Oosterhesselen. Hij was daarna raadslid in de gemeente Coevorden van 1998 tot 2013. Daarnaast was hij voorzitter van de Drentse Wandel4Daagse in Odoorn. “Ik moest maar voorzitter worden, omdat ik als enige de Nijmeegse Vierdaagse had gelopen”, lacht hij. Later heeft hij zich weer op het wandelpad begeven en hij maakte vier wandelroutes in en rond Oosterhesselen.

Het paar kreeg vijf kinderen (vier jongens en een meisje). Inmiddels zijn er tien kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.