Coevorden – Het echtpaar De Jonge uit Coevorden heeft de mijlpaal van zestig jaar huwelijk gehaald. Vandaag, dinsdag 31 december, bracht burgemeester Bert Bouwmeester het paar een bezoek in de woning in de wijk Buitenvree.

Mevrouw Neeltje de Jonge-Langius (bijna 81 jaar), afkomstig uit Amsterdam en de heer Albert Jan de Jonge (81) uit Nieuw-Buinen trouwden op 31 december 1959 in Amsterdam. Een bijzondere datum: “We wilden wel wat eerder trouwen, maar alles zat al vol. Ook 31 december was volgeboekt, maar er viel een paar uit. Zo hebben we besloten op die datum te trouwen”, aldus mevrouw De Jonge.

Zowel zij als haar man zijn kinderen van schippers. Zo hebben zij elkaar ontmoet in Maasbracht, waar hun ouders aanlegden. “We gingen ‘s avonds aan de wal en zo hebben wij elkaar getroffen. Dat is komende zomer 63 jaar geleden.” De Jonge: “De vonk sloeg over en die is er nog steeds.”

Het echtpaar ging zelf ook varen en deed dat tot 1995. In de loop der jaren hadden zij diverse schepen. Toen kreeg de heer De Jonge reuma en moest het paar noodgedwongen aan de wal.

“We hebben”, vertelt mevrouw De Jonge, “van alles vervoerd: koemest, graan, containers en heel veel kolen. We voeren onder meer op Duitsland, Frankrijk en België, de internationale binnenvaart. We hebben een tijdje grind vervoerd naar Coevorden. Een van onze twee dochters heeft een jaar in een internaat gezeten, maar zij kreeg vreselijke heimwee. Toen zijn beide kinderen bij particulieren in de kost gekomen.”

Zwaar

Het paar genoot van het schippersleven. Er is echter een grote maar. “Het beroerdste was, dat we de kinderen moesten achterlaten. Dat is het zwaarste van schipper zijn. De kinderen kon na school hun verhaal niet kwijt aan papa en mama.” Zij kochten hun huidige woning in Coevorden om in het weekend zoveel mogelijk bij elkaar te zijn.

Het paar heeft twee dochters, twee schoonzoons, zes kleinkinderen en het eerste achterkleinkind is op komst.