Drenthe is een echte wandelprovincie. Toch weet de groep langeafstandswandelaars Drenthe nog niet goed te vinden. Om hierin verandering te brengen, investeert Gedeputeerde Staten 54.752 euro om het Drenthepad van 329 kilometer lang een impuls te geven.

Nivon Natuurvrienden, beheerder van het pad, gaat met deze investering zorgen voor (meertalig) informatiemateriaal, dertig speciale Drenthepadbankjes langs de route, het aanvullen van bewegwijzering en het activeren van ondernemers langs de route. Doel is de zichtbaarheid en bekendheid van het pad te vergroten, zodat meer wandelaars van het pad en de omgeving gaan genieten.

Oudste streekpad van Nederland

Het Drenthepad is een langeafstandswandelpad dat in achttien etappes van ongeveer 18 kilometer gelopen kan worden. Het pad doorkruist drie Drentse Nationale Parken, waaronder het UNESCO Global Geopark De Hondsrug. Het Drenthepad is het oudste streekpad van Nederland. Een streekpad kenmerkt zich door de rondlopende vorm. Het officiële start- en eindpunt is het NS-station van Beilen, maar wandelaars kunnen natuurlijk op elk gewenst punt starten en eindigen. Het Drenthepad was het eerste pad dat werd gerealiseerd door Nivon Natuurvrienden en bestaat in 2025 vijftig jaar. Deze organisatie zorgt met zeventien vrijwilligers voor het onderhoud en de informatievoorziening van het pad.

Gedeputeerde Henk Brink: “Naast fietsprovincie is Drenthe ook een echte wandelprovincie. Het is prachtig om Drenthe te voet te ontdekken. Het Drenthepad laat de provincie in al haar verscheidenheid zien. Van de Onlanden in de Kop van Drenthe, via het Drouwenerzand en Kamp Westerbork tot aan Veenhuizen. Je komt langs allemaal unieke landschappen, dorpen en buurtschappen. De bankjes zijn een welkome pauzeplek om rustig te genieten van het uitzicht!”

De impuls voor het Drenthepad is een samenwerking tussen Nivon Natuurvrienden en Recreatieschap Drenthe. Meer informatie is te lezen op de website drenthepad.nivon.nl.