Geesbrug – Dorpshuis De Tiphof in Geesbrug heeft een bedrag van 20.000 euro ontvangen voor verduurzaming van het gebouw. De bijdrage komt uit het VoordeBuurt Fonds, een samenwerking tussen de RegioBank en het Oranje Fonds.

De RegioBank steunt lokale projecten die het buurtgevoel vergroten. Samen met lokale verenigingen, stichtingen en buurtbewoners worden projecten gerealiseerd die voor verbinding zorgen en bijdragen aan de leefbaarheid van de buurt. Op deze manier wordt er bijgedragen aan een fijne buurt waar mensen elkaar tegenkomen, naar elkaar omkijken en samen dingen ondernemen. Er zijn twee programma’s waarmee de RegioBank blijvende impact wil realiseren in dorpen en kleine steden. Het VoordeBuurt Fonds is daar een van.

De RegioBank en het Oranje Fonds stellen samen jaarlijks 300.000 euro beschikbaar om lokale initiatieven te helpen. Jaap Snippe van RegioBank Mulderij in Hollandscheveld: “Met het VoordeBuurt Fonds willen we initiatiefnemers helpen de buurt sociaal vitaal te houden. Een dorp of buurt waarin je fijn woont, je thuis voelt en waar mensen naar elkaar omzien. In veel dorpen en kleine steden neemt het aantal sociale voorzieningen af. Dorpsbewoners zetten steeds vaker zelf initiatieven op om de buurt levendig te houden. Deze mensen helpen we graag.”

In Geesbrug is het dorpshuis een drukbezochte plek. Er is een winkel die gerund wordt door een mooie groep vrijwilligers en er worden veel activiteiten georganiseerd. De basisschoolkinderen maken gebruik van de sportzaal. Het dorpshuis was, mede door de stijgende energieprijzen, toe aan een upgrade. Het bestuur is aan de slag gegaan met een onderzoek naar de mogelijkheden. Bestuurslid Klaas Gort: “Voor je het weet zit je in een complete studie en val je van het een in het ander op het gebied van energiebesparing. Er is zoveel over te zeggen, er zijn legio mogelijkheden. Het is zonde om al die kennis die wij opgedaan hebben voor onszelf te houden, terwijl iedereen hier tegenwoordig mee bezig is. Het is om die reden dat we ook een energiecoöperatie hebben opgestart. Inwoners van Geesbrug kunnen zich hierbij aansluiten en profiteren van collectieve inkoop en kennisoverdracht.”

Het Dorpshuis De Tiphof is inmiddels voorzien van zonnepanelen en wordt in de toekomst verwarmd door stroom. Met alleen de steun van de RegioBank is het dorpshuis er nog niet. Klaas: “Ook op het gebied van subsidies en regelingen is er zoveel te leren! We hebben de hulp van een externe subsidieadviseur ingeschakeld en daar zijn we heel blij mee. De adviseur wijst ons op de opties die we hebben en wij kiezen waar we mee aan de slag willen.”

Idee voor uw buurt of dorp?

Heeft u ook een idee voor uw buurt? Kijk dan eens op de website van de RegioBank en lees meer over de mogelijkheden. Naast de genoemde vestiging in Hollandscheveld is de RegioBank in Coevorden te vinden bij Reinders Assurantiën/De Groot Verzekeringen aan de Printer.

Foto v.l.n.r. de bestuursleden Klaas Gort, Linda Doldersum en Klaas Broek van het dorpshuis.