Coevorden – Dirkje Mulder-Boers uit Coevorden presenteerde zaterdagmiddag in de synagoge haar boek ‘De grens getrokken’. Daarin staat de betekenis van de grens tussen Noord-Nederland en Noord-Duitsland, van Beerta tot Coevorden, centraaI.

Met het boek is Dirkje Mulder afgelopen week gepromoveerd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. “Ik ben al jaren gefascineerd door de grens en de mensen die er wonen”, aldus de geboren Groningse, die bestuurslid is van Stichting Synagoge Coevorden. Inmiddels is het al acht jaar geleden, dat ik ben begonnen aan mijn promotie-onderzoek en dat heeft geleid tot dit boek. Maar dan: een uitgever vinden. Ik bood het aan bij uitgeverij Van Gorcum en die zei meteen ja.” Uitgeverij Sonja Geurts van Koninklijke Van Gorcum uit Assen was present en knikte instemmend.

Periode

Het boek gaat over de periode 1914-1964 en behandelt de overeenkomsten en verschillen tussen beide zijden van de grens, de sociale verbanden, het grensverkeer (inclusief het smokkelen), werk en de politieke overtuigingen, waarin ook heel wat verschillen zijn.

Op boeiende wijze vertelde Dirkje over haar boek met onderwerpen als de bevolkingssamenstelling, sociale verbanden, het grensverkeer, werk, economie de politieke overtuigingen van de bevolking.

Heel lang was de grens helemaal niet zo duidelijk afgebakend, maar dat veranderd onder invloed van de wereldoorlogen.

“Vanaf 1933”, aldus Dirkje, “ontstond intimidatie vanuit de grensstreek en ontstonden de Emslandkampen, die werden bewaakt door SS’ers.” Duitse boeren raakten grond kwijt aan de Nederlandse zijde van de grens.

Eerste exemplaren

Na haar inleiding overhandigde Dirkje na een luid applaus de eerste exemplaren van het boek aan burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden en zijn collega Daniela Kösters van Samtgemeinde Emlichheim. Beide burgemeesters spraken hun waardering uit voor de inspanningen van Dirkje Mulder en zijn nieuwsgierig naar de inhoud van het boek.

Hierna stonden hapjes en drankjes klaar en konden belangstellenden het boek kopen bij de stand van de ReadShop.

Deze maand nog twee bijeenkomsten

Bij de synagoge wordt zondag 26 januari om 19.30 uur het tijdelijke Holocaustmonument ‘Levenslicht’ te zien bij de synagoge aan de Kerkstraat 36. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Aanstaande donderdag, 30 januari is de provinciale herdenking van de bevrijding van de concentratiekampen en dat is tevens de start van de activiteiten in Drenthe, die betrekking hebben op 75 jaar vrijheid.

Meer informatie over deze bijeenkomsten is HIER te lezen.