Coevorden – Voor de bouw van 51 eigentijdse, levensloopgeschikte huizen voor bewoners van De Voorde is dinsdagmiddag het startsein gegeven.

Dit werd coronaproof gevierd met een feestelijke bijeenkomst in de tuin van De Voorde. Genodigden en bewoners konden vanaf het gras, de balkons of via de kabelkrant genieten van een speciaal optreden van het koor van De Voorde. De leden zongen het eigen De Voorde-lied, voor de gelegenheid uitgebreid met een extra couplet.

Oud-directeur van De Voorde Jan Ambergen verborg een tijdcapsule onder de fundamenten van de nieuwbouw. In de tijdcapsule zitten diverse documenten. Jan Ambergen beschreef zijn visie op de zorg in de toekomst en bewoners en medewerkers leverden quotes over de huidige periode. Ook bevat de capsule de tekst van het De Voorde-lied en foto’s van de woonzorglocatie.

Ut volk van over de brug

Naast toespraken van bestuurders Jan de Goede (Tangenborgh) en Bert Moormann (Domesta) vertelde ‘Ut volk van over de brugge’ over de geschiedenis van de plek. ‘Ut volk’ is een groep mensen die zich verbonden voelen met dit stukje Coevorden aan de andere kant van de Bentheimerbrug (gezien vanuit het centrum).

Klaar voor de toekomst

Woonzorglocatie De Voorde werd meer dan 50 jaar geleden gebouwd. Een deel van de huizen paste niet meer bij deze tijd. In 2019 zijn 56 verouderde aanleunwoningen gesloopt. Zorggroep Tangenborgh en wooncorporatie Domesta sloegen de handen ineen om een deel van De Voorde toekomstbestendig te herbouwen. Aannemer Koenen Bouw voert het project uit. Samen zorgen zij ervoor dat huizen van De Voorde klaar zijn voor de toekomst.

Hofjes

De nieuwe huizen worden gebouwd rondom twee hofjes. Bewoners krijgen een woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer op de begane grond. Op de verdieping is een extra slaapkamer met ruimte voor hobby’s, maar ook voor bijvoorbeeld de verwarmingsinstallatie. Naar verwachting kunnen bewoners in 2022 naar hun nieuwe plek verhuizen.

Foto’s: Suzanne Arling.