Dalen – Kom niet aan de Hi5Club van Heleen Coenen uit Dalen. Zij is verknocht aan deze hardlopers en die zijn op hun beurt verknocht aan Heleen. De Hi5Club is een hardloopgroep voor mensen met een verstandelijke beperking

Heleen begon zo’n acht jaar geleden met deze club. Zij zwom al samen met cliënten van het Dagcentrum in Coevorden en is zelf een fervent hardloper. “Hardlopen is heerlijk en maakt je hoofd leeg. Ik vroeg mij af of ik dit gevoel ook zou kunnen overbrengen op de groep. Ik ben begonnen met vier mensen, inmiddels telt de groep zo’n twintig leden.”

Heleen leerde de deelnemers wat een duurloop is, wat een estafette is en hoe zij een dribbel kunnen opbouwen. “Dat gaat gepaard met veel geduld en volledig vertrouwen in elkaar. Ik noem het positief coachen. Als iets niet lukt, is dat helemaal niet erg. De doelgroep is heel verschillend. De een heeft autisme, de ander heeft het Syndroom van Down. Bovendien houdt de een van rust en de ander juist van drukte.” Heleen heeft assistentie van Sylvia Voortman en Céline Weerink en ook kon zij lange tijd rekenen op Chantal Plas.

De hardlopers van de Hi5Club zijn behoorlijk fanatiek. “Hardlopen betekent veel plezier”, aldus Heleen, “ze komen heel graag op de training, zelfs als het regent.”

Succesverhaal

Het streven is om elke maand aan een hardloopevenement mee te doen, al is dat niet verplicht. Zo staan jaarlijks de Albert Eisingloop in Dalen, de Coevorder Grachtenloop, de Dorpsloop in De Krim, Aalden Rondomme en de Cascaderun in Hoogeveen op het programma. Heleen: “Zo hebben de lopers een doel en weten waarvoor zij trainen. Ik mag wel zeggen, dat het een succesverhaal is. Er is structuur door de trainingen op woensdagavond op het sportveld bij Germanicus. Ook trainen we in het Van Heutspark. Er is blijdschap in de groep, het lichaamsgewicht neemt af, de motoriek verbetert en het zelfvertrouwen groeit.” Om aandacht te geven aan gezondheid wordt er gezond getrakteerd bij verjaardagen.

Passie

“Ik heb de club vanuit een passie opgericht en het is nu een uitdaging geworden om grenzen te verleggen. Ik krijg er vaak een lach voor terug”, aldus een blije Heleen. Zij heeft veel contact met ouders en begeleiders om rekening te houden met bepaalde omstandigheden in het leven van de lopers.

Hi5’er van het jaar

Jaarlijks wordt de Hi5’er van het jaar gekozen. “Zo maakt iedereen kans op een prijs. Het zijn meestal dezelfde lopers, die prijzen winnen op wedstrijden. Bij de titel Hi5’er van het jaar wordt degene gekozen die zich het beste heeft ingezet tijdens de trainingen en sociaal is richting andere lopers. Zo krijgt iedereen aandacht en is de groep een hechte eenheid.”

Steun

Zij is ook blij met steun vanuit de samenleving. “Naar aanleiding van een paar hardloopclinics die ik gaf aan kinderen van de BWB-school kreeg de club een deel van de opbrengst van het oud papier dat de school ophaalt. Daarvan hebben we fleecejacks aangeschaft. Henk Kamping, de voorzitter van de Daoler Tuun, is lid van de Odd Fellows. Ik kwam met hem in contact door trainingen in de Daoler Tuun. Hij zorgde voor lichtgevende hesjes. Henk de Jonge regelde voor ons een marktkraam op de zomeravondmarkt, daar hebben we lootjes en water verkocht voor onze groep.”

Hoogtepunten

Steeds als Heleen denkt dat er een absoluut hoogtepunt plaatsvindt, staat het volgende hoogtepunt alweer te wachten. “De eerste Hi5’er van het jaar kreeg de prijs uit handen van burgemeester Bert Bouwmeester. We zijn afgelopen jaar verkozen tot actiefste en leukste club van Drenthe tijdens het Sportgala Drenthe in 2018 in De Tamboer in Hoogeveen. Het dak ging eraf! Een vader van een van de leden had een enorme limo geregeld om ons naar de Cascaderun in Hoogeveen te brengen. Dat zij toch fantastisch leuke dingen! En nu zijn we uitgenodigd om mee te doen aan de Special Olympics in Hardenberg op 28 september, sprintwedstrijden over 100, 200 en 400 meter. Daarvoor zijn we nu aan het trainen.”

Verdriet

Ook is er wel verdriet. “Als bijvoorbeeld een moeder van een van de leden is overleden, is de hele groep aangeslagen. Er moet ruimte zijn voor verdriet om vervolgens weer met veel plezier te gaan hardlopen.

Afgelopen jaar was het niet zo leuk, dat de club vorig jaar is lastig gevallen. Ik heb de training gestaakt en ik heb toen nogal wat tijd besteed aan nazorg. Ik heb duidelijk gemaakt, dat pesters dom zijn. Wij zijn winnaars, de pesters zijn de verliezers.”

Jongeren

Leuk is dat er de laatste tijd nogal wat jongeren bij de groep zijn gekomen. “Met elfjarigen moet je geen duurloop doen, die kun je beter laten hardlopen in de vorm van een spel of een estafette. De Hi5Club bestaat nu uit twee groepen, beginners en gevorderden. Iedereen kan meedoen, het geeft superveel energie”, zegt Heleen.

Heerlijk dorp

Heleen en haar man Hans wonen nu zestien jaar in Dalen. Heleen werkte eerder bij de Hartstichting, waar zij al ervaring had met werken met mensen met een hartafwijking of het Syndroom van Down. Later werkte zij in het bedrijf van haar man, een kantoorvakhandel in Amersfoort. Het bedrijf was behoorlijk gegroeid en zij besloten het bedrijf elders op kleinere schaal voort te zetten. “Wij dachten aan Groningen, maar tijdens een koffiestop in Dalen zagen wij dat dit een heerlijk dorp is. We zagen een huis aan De Bente te koop staan en zo belandden wij in Dalen.”

Het bedrijf bestaat nog steeds waarvoor Heleen voor 50 procent werkzaam is. De andere 50 procent vult zij met vrijwilligerswerk.

Tot slot zegt Heleen: “Het is zó mooi, dat ik heb kunnen bijdragen aan de teamspirit en het doorzettingsvermogen van deze mensen.”

Bron: Lelie van Dalen