Dalen/regio – De horecaondernemers in de gemeente Coevorden kregen afgelopen week bericht van de gemeente over de mogelijkheden om terrassen uit te breiden op publieke grond. Restaurant De Baander in Dalen reageerde ogenblikkelijk en was daarmee de eerste. Reden voor wethouder Steven Stegen om dinsdagmiddag een bezoek te brengen aan het restaurant.

Vanuit de stad Coevorden zijn zes verzoeken binnengekomen, de situatie bij deze bedrijven wordt woensdag in ogenschouw genomen. Bouwinspecteur Paul Siekman van de gemeente is daarbij aanwezig, net als bij De Baander.

“Ons bedrijf”, aldus Erik Esschendal van De Baander, “moet wel blijven draaien. We hebben naast ons restaurant nog een paar zalen en ons medewerkersbestand is daarop gebaseerd.” De Baander verzorgt al vanaf het begin van de coronacrisis diners, die kunnen worden bezorgd en afgehaald, maar dat haalt het uiteraard bij lange niet bij de situatie ervoor. Natuurlijk zijn Erik en Marianne hartstikke blij met de verruiming en voorzichtig kijken zij alweer vooruit naar september, want misschien kunnen dan weer bruiloften en andere bijeenkomsten plaatsvinden. “Enige voordeel van de coronacrisis”, zegt Marianne, “is dat de kroonluchters weer helemaal schoon zijn.” Het restaurant gaat maandag 1 juni weer open.

Meer ruimte, niet meer zitplaatsen

De Baander mag het terras uitbreiden op een deel van de naastliggende parkeerplaats. Daarover zijn afspraken gemaakt met de buren, zoals de kerk, en wordt ruimte gemaakt als er markt is. “Het gaat”, aldus wethouder Steven Stegen, “niet om uitbreiding van het aantal zitplaatsen, maar om meer ruimte voor de zitplaatsen in een goede opstelling, zodat anderhalve meter afstand tussen mensen gewaarborgd is.

Aanvraag

Er wordt niet automatische toestemming verleend om de terrassen op publieke of gemeentegrond uit te breiden. Stegen: “Dat moest wel worden aangevraagd, omdat het per locatie om maatwerk gaat.”