Coevorden – Na zo’n tien maanden voorbereiding, van startavond tot uitvoering, was het zaterdagavond en zondagmiddag zover, dat twee concerten met als titel ‘Jouw leven is een lied waard’ werden gehouden. Het project vond plaats in het kader van Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe 2021-2022.
In de zaal van Theater Hofpoort zorgden de deelnemers aan het project, afkomstig uit de gemeente Coevorden en directe omgeving, voor prachtige levensverhalen die zij hadden verwerkt in hun liedjes.
Volgens presentator Saskia Kluwen was de spanning gisteravond tijdens de première hevig voelbaar, terwijl de scherpe kantjes er vanmiddag af waren. De artiesten waren vanmiddag klaarblijkelijk heel wat relaxter.
De levensverhalen waren uiteraard heel verschillend van aard, zoals ieder leven anders loopt. Het ging van vreugde tot eindeloos verdriet en vooral de liefde voor een vader/moeder, kind of iemand anders speelde de hoofdrol. Het publiek was duidelijk onder de indruk, zo bleek uit de gesprekken tijdens de pauze en na afloop.
Sandra Buist beet het spits af. Zij had een lied geschreven over haar vader, haar held. Martin Sterken, betrokken bij de begeleiding en productie van het project, vertolkte haar nummer. Een andere deelnemer was Hilde Habing, maar was door omstandigheden helaas niet aanwezig. Een vriendin van haar zong het nummer ‘Samen is het leukst’, dat via beeld en geluid was te zien en te horen.
Ieder een eigen verhaal
En zo had iedereen zijn of haar eigen verhaal te vertellen. Monica Smeets vertolkte haar lied ‘Geef het licht’ en Berend Meijer zong een ode aan zijn vader door ‘Toen ik klein was’. Het lied van Anne van Tiel uit Dalerpeel was te zien en te horen via het beeldscherm. Het lied ‘Mezelf zijn’ werd omlijst door beelden van haar hulphond Pien en het fraaie grafische werk van Anne. Paulus Horsthuis zong een aangrijpend lied met als titel ‘Eerste kind’. Ook Wilmar Jansen maakte indruk met haar lied ‘Hey mij’ over de donkere schaduw die over haar jeugd hing. Voor de pauze was de 16-jarige Linda Aalderink de laatste die optrad. Zij heeft autisme, maar laat zich niet uit het veld slaan. “Ik jaag mijn dromen na, dus hier sta ik.” Linda zong ‘Misschien is ze anders’.
Net voor de pauze werden Roelie Lubbers, Marina Grootjans en Anna Wiers nog in de bloemetjes gezet vanwege hun inzet voor dit project.
Marianne Timmerman uit Coevorden heropende het concert na de pauze met het nummer ‘Laat mij maar gaan’ over de noodzaak om af en toe stil te staan, maar vooral vooruit te blikken. Gijs-Peter Kuijpers uit Coevorden zong een lied over jongeren, die uitvliegen en in het leven hun eigen weg vinden. Het lied had hij vooral geschreven voor zijn eigen zoon. Petra Witting uit Sleen, op piano begeleid door plaatsgenoot Karin Heeling, vertolkte haar lied ‘Roos in de jungle’, bedoeld voor alle mensen met een ‘beperking’. Het lied ging met name over haar zoon Daan, die Down heeft. Petra kreeg na afloop natuurlijk een stevige knuffel van Daan. ‘Ligt het dan aan mij’ was het lied van Shännah Ossel over haar schooltijd, waarin zij veel gepest werd. Karin Heeling uit Sleen zong ‘Pumps en laarzen’ over het leven als vrouw van een boer, waarvan zij zeer geniet en waarin zij de liefde voor haar man bezingt. Pierre Keizer uit Gees deed ook zichtbaar veel plezier mee met het nummer ‘Geef niet op’, gevolgd door Miriam ter Weeme uit Schoonoord met ‘Wees maar niet bang’. De laatste artiest in de reeks was Jeanette Croezen uit Coevorden. Zij schreef een lied met als uitgangspunt ‘Er schuilt meer kracht in je als je je kwetsbaar opstelt.”
Waardering
De artiesten kregen een luid applaus. Cultuurwethouder Jeroen Huizing sprak zijn waardering uit. “Het was mooier dan iedereen tevoren had durven. Al deze mensen hebben gezorgd voor mooie verhalen”, waarmee hij aanhaakte op het thema van het culturele jaar, ‘Verbonden in verhalen’. Tot slot kregen alle artiesten en presentator Saskia Kluwen een bloemetje en werd het concert afgesloten met een lied door Harm Spang uit Coevorden, die ambassadeur voor het project was. De zangcoaches waren Martijje Lubbers en Christel Peters.
De deelnemers van het project zijn gevraagd om op het Bevrijdingsfestival op 5 mei 2022 in Assen te komen optreden. Er zijn cd’s te koop met de levensliedjes. Een deel van de opbrengst is bestemd voor Stichting Hero, de stichting die de opleiding verzorgt van de bovengenoemde Anne van Tiel en hulphond Pien.
Dit project is onderdeel van de Coevorder Concertreeks. Er volgen nog twee concerten, die in de dorpen plaatsvinden. Alle activiteiten, die tot nu toe op de rol staan voor Coevorden Culturele Gemeente, zijn te vinden op de website Cultureel Coevorden.
Mooi verslag, Esselien!
Bij deze wil ik graag nog even vermelden dat het album met liedjes gratis te beluisteren is via Spotify:
https://open.spotify.com/album/6VBPg4qTL85rVhSHOq924b?si=xgA6PHiyT9-tOnxT8RbpTw
Hartelijke groet,
Gijs-Peter