Coevorden/Emmen – Stichting REUR houdt voor de negende keer het Drèents Liedtiesfestival. Er zijn twee deelnemers uit Coevorden: Gerwin Jutstra (GERS) en Marianne Veenstra, die een duo vormt met Jaap Lamfers. Hij komt uit Emmer-Compascuum en woont in Zwolle.

De finale vindt aanstaande donderdag, Hemelvaartsdag, plaats in het ATLAS theater in Emmen. De spannende avond begint om 19.30 uur en wordt uitgezonden op RTV Drenthe en streekomroep ZO!34. De presentatie is in handen van Wesly Struik en Angelo Wensing. Tussendoor treden Leon Moorman, de winnaar van de vorige editie in 2019, en Die Tüdelband uit Noord-Duitsland op.

Tijdens de finale kunnen kijkers stemmen op hun favoriete liedje, terwijl ook een vakjury de liedjes beoordeelt. Beide uitslagen bepalen gezamenlijk de uiteindelijke winnaar.

Gerwin Jutstra

Gerwin Jutstra vertolkt zijn zelfgeschreven lied ‘Dreuge worst met kaviaar’ met begeleiding van de DLF-band, Bertine Snippe (achtergrondzang) en gitarist Martin Djababoe. In 2018 schreef hij wel een liedje, maar dat werd toen gezongen dor iemand anders. Ditmaal staat hij dus zelf op het podium. “Het niveau is hoog, maar ik noem mezelf een ‘gevaarlijke outsider’”, lacht Gerwin. “Ik ben van jongs af aan al bezig met muziek, zo had ik orgelles en pianoles. Sinds 2017 ben ik met het schrijven en zingen in het Drents bezig. Ditmaal zing ik een liefdesliedje.”

Wie wil stemmen op Gerwin kan gebruikmaken van de sms-code DLF3.

Marianne Veenstra

Marianne Veenstra woont pas sinds vorig jaar in Coevorden. D geboren Groningse woonde in onder andere Musselkanaal en Roswinkel voordat zij naar Coevorden kwam.

“Ik wilde vorig jaar al meedoen, maar toen ging het helaas niet door. Het jaar ervoor schreef ik zelf een liedje en daarop kreeg ik leuke reacties. Ditmaal vorm ik met Jaap Lamfers een duo, hij heeft al eerder in de finale gestaan. We zingen heel toepasselijk ‘Met zien twee’.” De tekst en muziek zijn van Geert Leurink en Harro Wimmenhove.

Wie dit liedje het mooist vindt, kan stemmen via de sms-code DLF6

REUR

Stichting REUR maakt zich sterk voor de Drentstalige muziekcultuur in de breedte en wil aansluiting krijgen van het Nedersaksisch en Drents bij andere (inter-)nationale minderheidstalen. Stichting REUR riep dit jaar wederom alle muzikanten en tekstschrijvers op om hun beste muzikale beentje voor te zetten en liedjes in te sturen.

De winnaar van de finale wint 2000 euro, te besteden aan het opnemen en uitbrengen van zijn of haar winnende lied.