Het is vandaag, 1 oktober, precies drie jaar geleden dat Renze Bergsma aantrad als burgemeester van de gemeente Coevorden. En dat is precies de helft van zijn eerste ambtsperiode. Een mooi moment om even terug te kijken en kort vooruit te blikken. Er komen veel aspecten aan bod: de identiteit van dorpen en stad, de vele bezoeken en uitdagingen, maar ook heftige gebeurtenissen en bedreigingen.

Bergsma is geboren en getogen in Rotterdam, maar woonde daarna gedurende 25 jaar in het Brabantse Woudrichem. In de toenmalige gemeente was hij wethouder en locoburgemeester en hij was enige tijd gedeputeerde in Noord-Brabant. In Coevorden werd hij voor de eerste keer burgemeester. “Het vak is nog leuker dan gedacht”, aldus de enthousiaste Bergsma.

De installatie vond plaats tijdens een bijzondere raadsvergadering op een bijzondere locatie, De Fabriek van Theater Hofpoort aan de Sint Jansstraat. Jetta Klijnsma, commissaris van de koning, zei daarbij: “In zijn sollicitatiebrief schreef Renze dat hij de bofkont wilde zijn om burgemeester van Coevorden te worden.” Dat werd bewaarheid en nog steeds is Bergsma blij met zijn ambt en de contacten met vele mensen. Hij zei toen “U mag op mij rekenen. Ik ben er voor de inwoners en het algemeen belang.” Veel inwoners van de gemeente zullen dat inmiddels beamen.

Eigen identiteit met veel trots

Natuurlijk had Bergsma een beeld van de gemeente toen hij aantrad. “Dat beeld is verruimd. Alle dorpen zijn zo verschillend. Zij hebben elk hun eigen identiteit en cultuur. Op de ene plek is de saamhorigheid groot en op de andere plek is die wat minder. Wel heb ik gemerkt dat de inwoners trots zijn op hun dorp of stad. En ook daarvoor geldt: de ene plek heeft een vaak ingetogen trots terwijl op andere plekken die trots volop wordt uitgedragen. Elke dorp en elke wijk heeft aandacht nodig, steeds op een andere manier.”

Hij vervolgt: “Ik begon tijdens het staartje van de coronacrisis, daarna kwam de opvang van de Oekraïners, dus dat vergde meteen veel inspanningen van de gemeente.”

Kanjers

Heel bijzonder vindt hij het dat zoveel mensen actief meedoen in de samenleving. “Overal zijn wel clubjes en verenigingen die het vanzelfsprekend vinden om de handen uit de mouwen te steken. Dat zijn kanjers!”

Zo’n duizend bezoeken

Bij zijn aantreden wilde Renze graag kennismaken met zoveel mogelijk mensen en liet zich graag uitnodigen. “Het eerste jaar legde ik zo’n tweehonderdvijftig bezoeken af. Dat aantal loopt inmiddels tegen de duizend. Ik vind het belangrijk om de mensen te kennen en weten wat zij belangrijk vinden. Daarmee geef je de overheid een gezicht. En met die bezoeken ga ik door, dus uitnodigingen zijn nog steeds welkom.”

“Ga eens naar het museum”

Bergsma wist tevoren wel iets over de stad Coevorden, maar werd toch enorm verrast. “De stad heeft een enorme historie, dat wist ik tevoren niet. Tegen de mensen die nog nooit het Stedelijk Museum Coevorden hebben bezocht, zou ik willen zeggen ‘Doe dat beslist eens’, dat maakt je nog trotser op de stad.” Hij voegt eraan toe dat net als bij de dorpen ook voor Coevorden geldt dat geen wijk hetzelfde is. “Er woont van alles wat. Dat maakt het extra leuk en biedt soms extra uitdagingen.”

Mannen op de Markt

Direct na zijn aantreden ging Bergsma in gesprek met de mannen die bij elkaar komen op de markt. Renze lacht: “Elke week spreek ik met die groep. Dat zijn mijn adviseurs, die houden mij up-to-date wat er speelt. Daarnaast kan ik ook uitleggen wat de gemeente doet en waarom dat gebeurt.” Zowel Renze als deze mannen zijn voetballiefhebbers en daarom gaan zij binnenkort samen naar FC Emmen.

Samen doen

Bergsma bezoekt in het weekend allerlei activiteiten en wordt daarbij af en toe vergezeld door zijn vrouw, hun jongste dochter en ook wel eens door hun oudere dochter en zoon. “Mijn vrouw is echt mijn sparringpartner. Deze baan doen we samen en we delen wat er gebeurt, al blijft zij wat op de achtergrond en gaat haar eigen gang. Zij heeft een heel nuchtere kijk op de zaak”, zegt hij met trots. “We wonen met heel veel plezier in Sleen en we hebben inmiddels een leuke burenclub.”

Mooie club mensen

Renze is dankbaar voor de houding van de gemeenteraad. “Ik voel iedere keer de steun. De gemeenteraad is echt van de inhoud en werkt goed samen. Er is niet teveel politiek gedoe voor de eigen belangen.

Bij de gemeente werken we met een mooie club mensen. Er is een enorme werklast, maar iedere keer vinden we een manier om het op te pakken. Het bevalt mij goed dat ik onafhankelijk ben van iedereen. Ik ben neutraal in een politieke omgeving, dat geeft je steun en een positie.”

Passie

Hij benadrukt: “De gemeente is niet een stenen gebouw, de mensen doen het werk. Wij zoeken professionals die passie hebben voor de publieke zaak en actief de samenwerking zoeken. Mensen die zich betrokken voelen, blijven langer en zijn herkenbaar voor de inwoners. Dat is een opdracht waaraan wij de komende jaren werken. We hebben mooie projecten als het MFC in Schoonoord en ik hoop dat we met elkaar nog meer mooie projecten van de grond kunnen tillen.”

Nieuwe energie

Bergsma is blij met de nieuwe energie in het centrum van Coevorden. “Er wordt nu hard gewerkt voor de Ganzenmarkt. En hoe mooi was het dat tijdens de EK een groot scherm op de Markt stond, zodat samen naar de wedstrijden kon worden gekeken.” Vrijdag gaat een nieuwe videoclip van Stichting Ganzenmarkt online en daarin speelt de burgemeester ook een rol.

Bedreiging

Zoals reeds vermeld, Renze Bergsma vindt het vak van burgemeester nog leuker dan gedacht. “Het is wel jammer dat het vak vaak negatief in het nieuws komt, waardoor er minder animo is. Ikzelf heb ook wel bedreigingen meegemaakt. Daar word je niet bij van, zeker als het richting je gezin gaat. Gelukkig zijn goede maatregelen getroffen. Het vak is niet voor bange mensen. Wanneer bedreigingen kunnen plaatsvinden? Bij burenruzies wordt soms verwacht dat de burgemeester het oplost. Of er zijn mensen die een conflict hebben met de gemeente waarbij de burgemeester als boosdoener achterblijft. Maar, mensen hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid en ik kan hen daarop aanspreken. Gelukkig nemen die zaken niet de overhand.”

Je mag zijn wie je bent

Van meet af aan heeft Bergsma duidelijk gemaakt dat je mag zijn wie je wil zijn. “Ik heb me uitgesproken tegen pestgedrag, femicide (moord op vrouwen) en heb waardering voor organisaties als Orange the World en het Regenboogplatform. Ik wil de mensen oproepen of oordelen en vooroordelen achterwege te laten.”

Jongeren

Bergsma wil ook toegankelijk zijn voor jongeren. “Ik ga zelf gesprekken met hen voeren. Ik ga naar scholen toe of zij komen in het gemeentehuis. Momenteel is de Raddraaierstoer door de gemeente, dan kunnen jongeren aangeven wat zij graag willen zijn en wat hun problemen zijn. “Zij zijn ongelooflijk trots op hun dorp of stad, maar zij maken zich zorgen over wonen. Zij geven aan meer activiteiten te willen op het gebied van spel, sport en een feest. In Coevorden zijn voor jongeren te weinig activiteiten.”

Blauwe tegel Geesbrug

Kort na zijn aantreden ging Renze Bergsma in gesprek met jongeren uit Geesbrug. Er waren rond de jaarwisseling wat rellen geweest waarvoor de ME moest uitrukken. Nog steeds ben ik met deze jongeren in gesprek en zijn we ook al samen naar FC Emmen geweest. De jongeren waren niet uit op gedoe. Samen hebben we de problemen opgelost.”

Door de inspanningen van diverse partijen krijgt de gemeente Coevorden de zogenoemde blauwe tegel, die symbool staat voor de waardering van de samenwerking tussen politie en andere partijen. De blauwe tegel wordt uitgereikt door de Stichting Waardering Erkenning Politie en krijgt een plek in Geesbrug.

Indringende gesprekken

“Het is mooi”, aldus Renze, “om in gesprek te gaan met mensen. Daar zitten ook heftige gesprekken bij met mensen die zijn geconfronteerd met het overlijden van een dierbare of van wie de woning of bedrijfspand is afgebrand. Dergelijke gesprekken komen wel binnen en die blijven echt wel even in mijn hoofd. Helaas is er veel armoede en ook dat kan heftig zijn, evenals onveilige thuissituaties.”

Veiligheid

De burgemeester had tevoren niet gedacht dat de veiligheidsportefeuille zoveel tijd in beslag zou nemen. Maar hij staat er steeds als dat nodig is, ook als woningen moeten worden gesloten vanwege de aanwezigheid van hennepkwekerijen die een gevaar voor de veiligheid zijn.

Wat veiligheid betreft zegt Renze verder: “We moeten steeds goed weten met wie we zaken doen en wie mogelijk in aanmerking komt voor subsidie. We willen samenwerken met betrouwbare partijen. Dat vraagt soms tijd om goed te weten wie de mensen zijn.”

Aansluitend zegt hij met overtuiging: “Ik heb waardering en respect voor de politie en alle andere hulpverleners zoals de brandweer. Zij verdienen onze support.”

Wolf

Bergsma heeft nog een bijzondere taak. “Elke burgemeester in Drenthe heeft een extra taak en ik ben het aanspreekpunt voor de kwestie rond de wolf. Daarover heb ik regelmatig overleg met de provincie en politie.

BABS

Renze is enige tijd geleden als BABS, buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. “Dat vind ik mooi om te doen voor bijvoorbeeld mensen die ik goed ken of die iets bijzonders hebben gedaan.”

Teveel gebak

Renze lacht: “Ik heb de afgelopen drie jaar wel teveel gebak gegeten tijdens al die bezoeken. Die kilo’s moeten er wel weer af.” Dat hoopt hij te bereiken door veel te tennissen. Hij is lid van TV Sleen en speelde onlangs nog een toernooi bij CTC.

Mooiste gemeente

Concluderend zegt Bergsma: “Ik vind Coevorden echt de mooiste gemeente van Nederland. Je gaat er gewoon van houden, inclusief de mopperaars… “

Foto: gemeente Coevorden