Coevorden – In Galerie Kunst op Vijf aan de Sallandsestraat opende Saskia Kluwen de expositie in het teken van de Regenboogweek. Saskia is niet alleen directeur/programmeur van Theater Hofpoort, maar ook betrokken bij het Diversiteitsplatform

De expositie duurt tot en met vrijdag 29 oktober en heeft als thema ‘Coevorden bekent kleur’. De leden van het Coevorder Kunstenaarscollectief (CKC) hebben zich laten inspireren door het werk ‘De Kus’ van Gustav Klimt. Daarnaast hebben 28 inwoners van de gemeente een bijdrage geleverd. Dat zorgt voor een kleurrijk geheel, geheel in lijn met het thema van de Regenboogweek: “Coevorden bekent kleur’.

“Coevorden bekent kleur! En het zal verdorie tijd worden ook!”, aldus Saskia Kluwen. “Sinds 2017 is Coevorden regenbooggemeente en wappert de vlag op het balkon van het gemeentehuis. Maar regenbooggemeente zijn is meer dan een vlag ophangen. Ik wil het Diversiteitsplatform Coevorden complimenteren, dat inhoud geeft aan het predicaat regenbooggemeente met als nieuw hoogtepunt de komende Regenboogweek.”

En die week, van zaterdag 9 tot en met zondag 17 oktober, wordt kleurrijk. “Er zijn diverse activiteiten, sommige voor de broodnodige lol en het andere zorgen voor verdieping.” Zie voor het programma de link onderaan dit artikel.

‘De Kus’

De leden van het CKC lieten zich inspireren door ‘De Kus’ van Klimt. Saskia: “Dat is een schilderij dat de Oostenrijker Gustav Klimt in 1907-1908 maakte en dat in de flowerpowertijd in de jaren zestig wereldberoemd maakte. Het was de tijd van de seksuele revolutie, vrijheid, blijheid. Je kunt het schilderij zien als een afbeelding van lust of liefde, maar ook van de weerstand van de vrouw. Zij kust immers niet terug. Het gaat dus ook over vrijheid, vrijheid om te beschikken over je eigen lichaam.”

Is dit nodig?

Is het nodig om te benadrukken, dat het bij LHBTI+ niet over seks gaat, maar over liefde? “Ja, het is nodig”, zo stelde Saskia. “En misschien wel meer dan tien of twintig jaar geleden. Het is niet gemakkelijk als je niet voldoet aan de norm, wat die ook moge zijn. Zolang er nog gebouwen met regenboogvlaggen worden bekogeld met eieren is dit nodig. Zolang mensen niet veilig kunnen wonen waar ze willen is dit nodig. Zolang er nog steeds jongeren zijn die niet uit de kast durven te komen is dit nodig. Zolang ouderen die in een verzorgingshuis wonen weer terug de kast in gaan is dit nodig. Zolang één van mijn mede-platformleden niet met zijn lief hand in hand over straat durft te lopen is dit nodig!”

De galerie is geopend van woensdag tot en met zaterdag en op koopzondagen van 13.00 tot 17.00 uur.

Zie ook:

‘Coevorden bekent kleur’: uitvoerig programma in Regenboogweek