Coevorden – In Het Arsenaal werd zondagmiddag het boek ‘Ze gaat je onder de handen dood’ van Marjolein Meijering gepresenteerd. In het boek schrijft Marjolein, op basis van het verhaal van haar oma, hoe haar oma -Willy Berends-Vroegop- tijdens de hongerwinter op juist 8 maart 1945 bij haar schoonouders in Coevorden aankwam, samen met haar zoontje Jan anderhalf en haar baby, Meta, van twee maanden oud.

Marjolein Meijering uit Zoetermeer is het pseudoniem van Marjolein Berends. Zij is de dochter van Wim en Janneke Berends en geboren en getogen in Coevorden. Wim Berends is de broer van Meta Westinga, hij werd in 1955 geboren. Samen met Jans Strijker zorgde Wim als BLUES2 voor de muziek na de presentatie.

In gesprek

Saskia Kluwen ging in gesprek met Marjolein Meijering en ook aan tafel werden uitgenodigd haar tante Meta Westinga (de baby in 1945) en Piet Kok. Zijn moeder Jans vergezelde Willy Berends. Kok en zijn vrouw kwamen speciaal uit Rotterdam naar Coevorden op verzoek van Marjolein, die hen tijdens haar zoektocht opspoorde. Destijds vergezelde ook Atie van Loon Willy Berends. Haar zoon Jos van Loon kon helaas vanwege werkverplichtingen niet aanwezig zijn.

Klein klungeltien

De oma van Marjolein kon destijds niet anders dan uit Rotterdam vertrekken, want de huisarts zei over haar baby Meta: “Ze gaat je onder de handen dood.” Meta woog bij de geboorte 5 pond en dat was dat enkele maanden erna nog steeds zo. “Maar dat heb ik later ingehaald”, zei zij vanmiddag lachend. Toen de schoonmoeder van Willy Berends haar kleindochter zag, zei zij: “Dat is een klein klungeltien van een knientien.”

Reünie

Er was ruime belangstelling voor de bijeenkomst, die was opgenomen in het programma van Internationale Vrouwendag. Juist op 8 maart 75 jaar geleden kwamen Willy Berends en de twee andere vrouwen in Coevorden aan. Onder de belangstellenden waren uiteraard ook diverse familieleden, zodat het een beetje een reünie was.

Na de korte interviews overhandigde Marjolein de eerste twee exemplaren van het boek aan Zij reikte die uit aan haar tante Meta Westinga en Piet Kok uit Rotterdam.

Nadat Marjolein een gedeelte uit het boek had voorgelezen, ging zij in gesprek met familie en belangstellenden en signeerde haar boek. Het publiek was onder de indruk van haar verhaal over haar oma en dat van haar tante.

HIER is meer informatie over het boek te vinden, evenals op www.marjoleinmeijering.nl staat meer informatie. Beslist de moeite waard is ook de podcast, die Marjolein maakte.

Vrouwendag

Na deze presentatie werd het programma van Vrouwendag vervolgd met een stadswandeling onder leiding van een vrouwelijke gids, Jessie Veenhoven, naar MFC Ravelijn Verbindt aan de Linthorst Homanlaan. Daar gingen zo’n vijftien vrouwen van verschillende nationaliteiten onder het genot van een hapje en een drankje in gesprek. Bert de Haan van Talentencentrum Coevorden zorgde voor de muziek.