Coevorden – Voormalig provinciaal historicus Michiel Gerding houdt zondag 22 januari een lezing in het synagogesmuseum aan de Kerkstraat 36. De lezing begint om 14.30 uur. De entreekosten zijn 5 euro p.p., inclusief koffie/thee. Aanmelden kan via secretaris@synagogecoevorden.nl. Gerding geeft een lezing over de bijzondere onderduikperiode van de familie Ten Brink uit Nieuw-Amsterdam en laat daarbij de film ‘Jacoba’ zien.
De familie Ten Brink vestigde zich aan het einde van de zeventiende eeuw in Emmen. Eerst werken zij als slagers en later gingen ze in de textiel. Jozef en Hendrina ten Brink hadden in 1942 twee zoons: Levie en Samuel. Jozefs broer Meijer woont bij het gezin in huis. Op 17 augustus 1942 moet hun oudste zoon Levie zich melden voor het werkkamp Linde en ging al de volgende ochtend op transport naar Westerbork. Zes dagen later werd Levie naar Auschwitz getransporteerd waar hij op 30 september 1942 op 18-jarige leeftijd werd vermoord.
Toen Levie naar het werkkamp moest, besloten zijn ouders, broer en oom onder te duiken. Zij vonden een onderduikadres bij Jacoba Omvlee, weduwe en moeder van acht kinderen, die een molen in Zuidbarge had. Om te voorkomen dat de politie huiszoeking ging doen in de molen ging Jacoba’s zoon Jacob in Duitsland werken. Door een misverstand deed de politie toch een inval en de kinderen van Jacoba konden maar net op tijd de familie Ten Brink in een kast verbergen. In 1988 maakte Joram ten Brink, de zoon van Samuel ten Brink, een film over de onderduikperiode van zijn familie.