De rechtbank gaat niet mee in de ‘afkoelingsperiode’ door een zogenoemd WHOA-verzoek van Big Bazar. Dat bleek vandaag tijdens een zitting in Leeuwarden. Met zo’n afkoelingsperiode zou de onderneming de kans krijgen om met schuldeisers tot een akkoord te komen. De rechtbank heeft daarin geen vertrouwen, zo blijkt uit de gerechtelijke uitspraak. In Coevorden is een Big Bazar XXL gevestigd aan het EDS-plein.

In het eerste kwartaal van 2023 werden de financiële problemen bekend. Big Bazar kon niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen van verhuurders. Big Bazar werd veroordeeld tot sluiting van een aantal winkels en een aantal schuldeisers heeft het faillissement van Big Bazar aangevraagd.

Het aantal winkels was eerder ruim 130, inmiddels is dat aantal -zo blijkt uit de winkelzoeker op de website van Big Bazar- gedaald tot 103.

Volgens Big Bazar, zo staat in de gerechtelijke uitspraak, is een werkkapitaalfinanciering van ruim 6 miljoen noodzakelijk om de lopende verplichtingen te voldoen tijdens een afkoelingsperiode en Big Bazar zou in gesprek zijn met drie financiers, maar de rechtbank oordeelde dat die onderhandelingen op geen enkele manier concreet zijn gemaakt. Bij een aantal schuldeisers bestaat niet het vertrouwen dat Big Bazar in staat zal zijn om gedurende de afkoelingsperiode aan haar lopende verplichtingen te voldoen.  De verschuldigde huur voor de winkelpanden die per 1 september 2023 betaald had moeten zijn, waren tijdens de zitting nog niet voldaan. De rechtbank woog ook mee dat Big Bazar eerdere beloftes aan schuldeisers niet is nagekomen.

Ondernemingsraad

De uitspraak betekent, dat de faillissementsaanvragen van een aantal schuldeisers worden opgepakt. Echter, de Ondernemingsraad van Big Bazar heeft een verzoek ingediend om een herstructureringsdeskundige te benoemen om de financiële problemen op te lossen. Dat betekent, dat de faillissementsaanvragen zijn uitgesteld. De rechter moet nog een uitspraak doen over dit verzoek.