Coevorden – Vandaag werd duidelijk dat het beeldje van de Drie Podagristen is verdwenen. Het beeldje is met geweld van de sokkel verwijderd. De gemeente heeft aangifte bij de politie gedaan. De gemeente roept iedereen op die een mogelijke aanwijzing heeft die bijdraagt aan de opsporing van het beeldje melding te doen bij de politie via 0900-8844.

De sokkel met het bronzen beeldje stond sinds augustus 2023 naast het kasteel. Daar werd het geplaatst op een mooie plek, passend in de nieuw ingerichte Weeshuisweide. Het beeldje stond daarvoor op diverse plaatsen in Coevorden.

De Drie Podagristen zijn Dubbel Hemsing van der Scheer, Harm Boom en Alexander Lodewijk Lesturgeon. Zij hadden voetjicht en medio negentiende eeuw gingen zij naar Bad Bentheim. De terugreis naar Assen werd te voet gemaakt.

Naar aanleiding van die tocht beschreven zij de bewoners van Drenthe en diverse plaatsen, waaronder ook Coevorden, Dalen, Oosterhesselen, Sleen en Zweeloo. Het resultaat was het boek ‘Drenthe in vlugtige en losse omtrekken’. Op de nieuwe site Geschiedeniscoevorden.nl is meer te lezen via deze link.