Coevorden/Emmen – De raadsfractie en het bestuur van Belangen Buitengebied Coevorden (BBC2014) hebben afgelopen week een werkbezoek gebracht aan Area Reiniging in Emmen. Tijdens de bijeenkomst gaf algemeen directeur mevrouw A.F. Groenewold een interessant kijkje in de keuken bij Area Reiniging. Het bedrijf is onder meer voor de gemeente Coevorden verantwoordelijk voor de afvalverwerking en zet alles op alles om uit afval zoveel mogelijk grondstoffen terug te winnen.
Restafval fors verlagen
Het werkbezoek aan Area Reiniging stond al enige tijd op de prioriteitenlijst van BBC2014. Net als andere gemeenten wil Coevorden de hoeveelheid restafval fors verlagen. Uit recente cijfers blijkt dat er bij het scheiden van afval in de gemeente Coevorden nog een wereld te winnen is. In 2018 werd per inwoner 213 kilo restafval geproduceerd terwijl de ambitie is om dat in 2025 te hebben teruggebracht tot 30 kilo.
Zover is de gemeente Coevorden nog lang niet. “Er zal dan ook een doorbraak moeten komen”, erkennen BBC2014 en Area Reiniging. Inmiddels heeft Area Reiniging vier toekomstscenario’s in kaart gebracht, waarover de Coevorder raad zich volgend jaar moet gaan uitspreken. Daarbij is alles erop gericht om de ambitie van het landelijke uitvoeringsprogramma te verwezenlijken: 100 kilo restafval per inwoner per jaar en 75 procent afvalscheiding in 2020.
Bewustwording
Fractievoorzitter Ferry Booij van BBC2014 is van oordeel dat we nog veel meer moeten gaan nadenken over restafval. “Het is niet alleen duur, maar ook heel milieubelastend om dit restafval te verwerken. We zullen daarom bij het scheiden van afval de bereidheid moeten tonen om de patronen in huis aan te passen.” Booij beseft dat de afvalinzameling wellicht een stuk eenvoudiger kan. “Het is soms nog te ingewikkeld. Neem het pmd-afval: plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Niet iedereen is nog voldoende op de hoogte welk afval wel of niet in de pmd-bak kan.” Meer communicatie met de inwoners is volgens Booij dan ook cruciaal. “We moeten meer bewustwording creëren, zodat al die waardevolle grondstoffen in de gemeente Coevorden niet meer in de verkeerde container belanden. Dat is winst voor iedereen: meer recycling en minder vernietiging van herbruikbare grondstoffen is beter voor het milieu en de portemonnee.”
Effecten milieupas
Tijdens het werkbezoek kwam ook de invoering van de milieupas aan de orde. In april van dit jaar veranderde niet alleen de inzamelfrequentie, maar hebben inwoners van de gemeente Coevorden voor het bezoek aan de milieustraten in Coevorden en Zweeloo een milieupas nodig om grof afval te brengen. Met de pas wil de gemeente vooral regelen dat alleen inwoners van de gemeente Coevorden toegang hebben tot de milieustraten. De eerste resultaten zijn positief. Het effect over geheel 2019 wordt komend voorjaar bekendgemaakt.
Foto: een aantal fractieleden van BBC 2014, mevrouw A.F. (algemeen directeur) en A. Marissen (productmanager gemeentelijke accounts).