Coevorden – Aleksandra Wojtysiak heeft haar boek ‘365 dagen met Nederlands’ uitgebracht. De van origine Poolse Aleksandra merkte dat het aanbod van studieboeken groot is, maar dat de lesstof ingewikkeld is. Daar wilde zij wat aan doen en aan de hand van haar boek spreken Polen binnen betrekkelijk korte tijd vloeiend Nederlands.

“Per week neem ik een werkwoord onder de loep. Dat behandel ik per dag met korte oefeningen. Zo komen in een jaar 52 werkwoorden aan bod.” Daarmee is Aleksandra er niet met dit studieboek. Het volgende staat alweer op stapel en staat in het teken van zelfstandig naamwoorden. “Met dit eerste boek ben ik anderhalf jaar bezig geweest, het tweede boek is inmiddels voor driekwart klaar.” Voor het derde boek heeft zij ook al een onderwerp: de grammatica.

Van haar boek ‘365 dagen met Nederlands heeft Aleksandra inmiddels al een paar honderd exemplaren verkocht.

Ruim vijftien jaar geleden kwam Aleksandra Wojtysiak vanuit Polen naar Nederland in haar zoektocht naar een goede danspartner. Die vond zij in Robert Westerveen uit Coevorden. En dat niet alleen: zij werden ook in het dagelijks leven een paar. Zij burgerde snel in, vond werk en startte daarnaast in 2017 met haar eigen bedrijf onder de naam ‘Taal Bureau Accent’.

Taal en advies

Aleksandra vertaalt, tolkt en geeft Nederlandse les aan Poolse mensen en Poolse les aan Nederlanders. Daarnaast geeft zij advies aan Nederlandse bedrijven, die zaken willen doen met Polen. Het gaat om de cultuurverschillen, die een obstakel kunnen zijn.

“Na de zomervakantie doe ik examen om beëdigd tolk te worden”, vertelt Aleksandra. “Bovendien ben ik bezig om een geschikt pand te vinden voor mijn bedrijf, waar ik groepslessen wil gaan geven.

Informatie

Op de website www.taalbureauaccent.nl staat meer informatie, uiteraard zowel in Nederlands als het Pools. Daar is ook het boek te bestellen.