Dalen – Akka’s Ganzenparadijs is sinds 2012 gevestigd aan de Burgemeester Ten Holteweg 47 in Dalen. Velen weten dat wellicht, maar niet altijd is duidelijk dat daarachter een grote organisatie op het gebied van dierenwelzijn schuilgaat.

Drie vestigingen

Niet alleen is er de grootste opvang voor vogels in Nederland, maar ook worden honden, katten, kippen, kalkoenen, zwanen, eenden en knaagdieren opgevangen.

.Akka’s Ganzenparadijs heeft drie vestigingen: in Dalen, de stadsboerderij in het Rensenpark (het voormalige Noorder Dierenpark) in Emmen en een opvang voor paarden, pony’s en ezels in het Gelderse Spankeren bij Dieren. Op alle locaties zou wat meer ruimte heel fijn zijn.

Bovendien behoort de dierenambulance Dutch Animal Rescue tot de organisatie, die inmiddels achttien gemeenten tot haar werkgebied rekent.

Oprichter is Chögyal Trizin, waarbij partner Edwin Knol de grote motivator was. Aan de oprichting van Hofganzen ging heel wat vooraf, waarbij het leven van Trizin grotendeels in het teken van ganzen staat. De filosofie die ten grondslag ligt aan de werkzaamheden is terug te vinden in het boeddhisme.

Eerste kennismaking

Trizin vertelt: “Ik maakte op zevenjarige leeftijd voor het eerst kennis met een gans. In het stadspark in Coevorden heb ik toen een gans uit het ijs gered en overgedragen aan de dierenambulance. Ik was enorm geraakt toen ik zag, dat haar partner mannetje meevloog met de ambulance. Na herstel werd de gans teruggebracht naar het park. Zij begon te roepen en haar hele groep kwam aangesneld. Ik heb haar toen Akka genoemd uit het boek van Nils Holgersson.”

Onvoorwaardelijke liefde”

Deze gebeurtenis was de aanzet voor Trizin om de dieren te gaan bestuderen. “Ik was elke dag in het park. Ik ben er gaan zitten en schrijven over de ganzen. Het werd me duidelijk, dat zij onvoorwaardelijke liefde voor elkaar hebben. En dan te bedenken hoe soms wordt omgegaan met ganzen. Zo worden zij bijvoorbeeld vergast. Ik heb geleerd hoe ganzen elkaar kunnen missen. Zij hebben onderling hun eigen taal en tradities. In de loop der tijd leerde ik om te zien wie bij wie hoort. Je moet gezien de familieverhoudingen nooit zomaar een groep uit elkaar halen. Ik kan op basis van mijn ervaringen daarin bijstaan.”

Foto’s welkom

Trizin maakte duizenden foto’s, maar het mogen er nog meer worden. “Als er mensen zijn die nog oude foto’s van ganzen in het park hebben, zijn die foto’s zeer welkom.”

Beschermend

Toen Trizin 19 jaar oud was, werd hij vrijwilliger bij de Dierenambulance. “Er was in Emmerhout een kuikentje aangevallen. Ik heb het diertje mee naar huis genomen. Nadat hij was opgeknapt, wilde ik hem terugbrengen naar Emmerhout. Het bleek, dat juist de dag ervoor de ganzen waren weggevangen door een bedrijf uit Lelystad. De groep uit het stadspark had al lang geen kuikens meer gehad en ik besloot het diertje dan ook naar Coevorden te brengen. De groep kwam aangerend en de dieren gingen meteen beschermend rond het kuiken staan en namen een dreigende houding richting mij aan”, lacht Trizin.

Alle ganzen in het park en Akka’s Ganzenparadijs hebben een naam. “Die weet ik natuurlijk allemaal, ik ken mijn dieren heel goed.”

Het begin

Nadat Trizin thuis zijn verhaal aan vriend Edwin had gedaan, vroeg die “Waarom begin je niet voor jezelf?” Ik twijfelde eerst, maar Edwin was de grote motivator. Zo ontstond vijftien jaar geleden Hofganzen, verwijzend naar de achternaam van Trizin. Hofganzen is bekend van het logo van een gans met een kroontje, uiteraard gemaakt door L’eds Communicate van Edwin.

Eerste opdracht

De eerste opdracht om ganzen te vangen en naar elders te verplaatsen was in Groningen. Trizin lacht er nog om: “Het was een hele klus voor een redelijk onervaren organisatie. Natuurlijk hebben we meteen de zaken professioneel aangepakt. Na een tijdje kreeg ik de naam ‘De Ganzenfluisteraar’ toen een verslaggever van De Telegraaf mij zo noemde.”

Voor de opvang van de dieren ontstond Akka’s Ganzenparadijs en mocht een grote schuur in Ermerveen worden gebruikt. “Daarna kregen we 4 hectare grond in Erica. “Er kwamen steeds meer aanvragen voor het wegvangen en elders plaatsen van ganzen, de opvang van de dieren en vrijwilligers en donateurs meldden zich.”

Dierenambulance

Daarbij bleef het niet, want in 2016 kwam de Dierenambulance, Dutch Animal Rescue (DAR), erbij. Trizin: “We hebben nu achttien gemeenten onder onze hoede, namelijk Coevorden, Emmen, Hardenberg, Hoogeveen, De Wolden, Westerveld, Meppel, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Staphorst. Daarnaast hebben we Stichting Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk overgenomen met als werkgebied de gemeenten Berkelland, Aalten, Winterswijk, Oost Gelre, Doetinchem, Oude IJsselstreek, Bronckhorst en Montferland.” DAR heeft het landelijke keurmerk van de dierenambulance, werkt samen met de dierenpolitie en assisteert bij inbeslagnames van dieren.

Maatschappelijke functie

De vestigingen hebben vijf beroepskrachten en tellen zo’n 160 vrijwilligers.

“Meer vrijwilligers zijn altijd welkom. Dat kan voor de opvang en de dierenambulance, maar ook mensen die fondsenwerving doen, die klusjes willen doen of in de biologische moestuin willen werken. Daarmee vervullen we ook een maatschappelijke functie. Mensen die wat eenzaam zijn, zijn van harte welkom om hier bezig te zijn.”

Bezoek

Akka’s Ganzenparadijs staat ook open voor bezoekers. Trizin: “We hebben reeds diverse Paradijswandelingen gehouden. Het is de bedoeling die weer te houden, wellicht in aangepaste vorm door corona. Mensen kunnen ons na een mailtje altijd bezoeken.”

Trizin was al eens te gast in Joris’ Showroom op de televisie. Hij won in 2018 een award tijdens House of Animals in Amsterdam voor zijn inzet voor dieren. Verder kreeg hij de Onderscheiding voor Mededogen van de Partij voor de Dieren, werkgroep Drenthe. Akka’s Stadsboerderij mag zich ‘Diervriendelijke Kinderboerderij’ noemen.

Veel kennis

In de loop der jaren heeft Trizin heel veel kennis opgebouwd. “Ik mag me gerust de deskundige van Nederland op dit gebied noemen”, besluit hij.

Meer weten? Kijk dan op www.ganzenparadijs.nl, www.hofganzen.nl en www.dutchanimalrescue.nl