In de rubriek ‘Wie de wet kent….’ schrijft advocaat Jacques Johannink van Advocatenkantoor Johannink, gevestigd aan de Molenstraat 31 in Coevorden, over diverse zaken, die zich kunnen voordoen. Advocaat Johannink is werkzaam voor particulieren en ondernemers. Zijn werkterrein betreft arbeidsrecht, huurrecht, personen- en familierecht, koop en verkoop onroerend goed en procesrecht en beslag- en executierecht.
Hieronder volgt de eerste bijdrage.
Uw hennepplantage: bijverdienste of kostenpost?
Hennepplantages: we lezen erover in de kranten en op het internet. Het gaat vaak om onder andere brandgevaarlijke situaties, veroordelingen, een strafblad en ontnemingsvorderingen.
Het is zeker niet slim om met een hennepplantage te beginnen. Maar als u er toch aan begint, wat kan er dan gebeuren? Op grond van art. 174a Gemeentewet/art 13b Opiumwet mag het pand waarin de plantage wordt ontdekt gesloten worden. Dan mag u het pand niet meer in. Het terrein van het pand is ook verboden toegang.
Gaat het om uw woning, dan is die woning ook verboden terrein. Dat geldt ook voor uw kinderen en partner. Het maakt daarbij niet uit of u eigenaar van de woning bent of huurder. Als het gaat om uw eigen pand: de verplichtingen met betrekking tot onder andere aflossing en rente voor de hypotheek lopen door.
Wat gebeurt er als het gaat om een huurpand? U mag er niet meer in. Maar zolang de huurovereenkomst doorloopt, moet u wel de huur blijven betalen. De verhuurder mag ook nog eens overgaan tot ontbinding van de huurovereenkomst. Het doet er dan niet toe dat u altijd netjes de huur hebt betaald. Een sluiting op grond van art. 13b Opiumwet kan voldoende zijn.
Dus misschien kunt u na de periode van sluiting niet meer terug naar het pand! De verhuurder kan u ook nog eens aansprakelijk stellen voor schade. Panden die in verband met een overtreding van art. 2 of 3 van de Opiumwet zijn gesloten, zijn immers niet steeds weer direct te verhuren.
Dat is schade, veroorzaakt door uw toedoen! Dan maar ergens anders huren? Het kan best zijn dat u bij veel verhuurders niet welkom bent.
Hoe staat het met verzekeringen? Misschien willen verzekeringsmaatschappijen geen zaken met u (blijven) doen wanneer u bekend bent met een hennepplantage.
Die hennepplantage kan immers een brandgevaar opleveren en heeft misschien ook een link met de onderwereld. Dat willen veel verzekeringsmaatschappijen niet.
Een hennepplantage voor levering van de oogst aan anderen heeft nog meer risico’s: die anderen blijken niet altijd even vriendelijk. U kunt te maken krijgen met een keiharde zakenman/-vrouw die alleen aan zichzelf denkt.
Uw hennepplantage: al snel alleen een kostenpost.
Advocaat Jacques Johannink