Inwoners van Drenthe betalen gemiddeld 15% minder voor hun autoverzekering dan het gemiddelde van Nederland. Dat blijk uit onderzoek van Geld.nl.

Drenten betaalden in 2023 gemiddeld 15% minder voor hun autoverzekering dan wat de gemiddelde Nederlander betaalt. Dat blijkt uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite Geld.nl. In 2023 kostte de gemiddelde autoverzekering in Drenthe ruim 63 euro per maand. De gemiddelde Nederlander betaalde dus 15% meer, namelijk ruim 74 euro per maand. Hiermee heeft Drenthe de op één na goedkoopste autoverzekering van alle provincies in heel Nederland. Alleen in Friesland ligt de gemiddelde autoverzekering premie lager.

Goedkope autoverzekering in Drenthe door weinig verkeer

Dat Drenten bijna 15% minder betalen voor hun autoverzekering komt doordat Drenthe relatief dunbevolkt is. In 2023 telde Drenthe 191 inwoners per vierkante kilometer, zo blijkt uit de cijfers van allecijfers.nl, terwijl het gemiddelde van Nederland op 529 inwoners per vierkante kilometer ligt. Dit betekent dat Drenthe vergeleken met andere provincies een rustige regio is. Rustige regio’s hebben vaak minder verkeer, waardoor de kans op schade lager is. Autoverzekeraars vertalen dit door in lagere premies.

Autoverzekering in Drenthe iets duurder in 2023

Ondanks dat Drenten minder betalen voor hun autoverzekering dan het gemiddelde in Nederland ervoeren zij een stijging in de premie van hun autoverzekering. In 2022 kostte een autoverzekering in Drenthe namelijk nog bijna 61 euro per maand. In een jaar is een autoverzekering in Drenthe bijna 5% duurder geworden.

Dat de autoverzekering in Drenthe duurder is geworden in 2023 komt voornamelijk door een stijging in criminaliteit rondom auto’s. Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er een toename is in het aantal gevallen van autovandalisme in de provincie. Een toename in criminaliteit rondom auto’s betekent een hogere schadelast voor verzekeraars. Om dit te kunnen betalen, verhogen autoverzekeraars de premie.