Coevorden – Bijna twee maanden wethouder in coronatijd? Hoe bevalt dat? Steven Stegen vertelt over zijn ervaringen. Hij werd op 24 maart geïnstalleerd als wethouder voor BBC2014. Het was al een bijzondere bijeenkomst met weinig aanwezigen in deze coronatijd en voorlopig is de werkwijze nog niet zoals normaliter het geval is.

Positief verrast

Duidelijk is wel, dat Stegen door een aantal zaken positief verrast is. “Natuurlijk was het even wennen. Ik heb ervaren hoe de gemeente is georganiseerd en hoe afdelingen in elkaar zitten. Ik heb inmiddels gemerkt, dat de werkdruk best hoog is binnen de gemeentelijke organisatie. Bovendien zijn de medewerkers van de gemeente zich goed bewust van hetgeen de huidige samenleving vraag. Zij zitten niet in een glazen huis en denken ‘Ik weet wat goed is voor de mensen’.”

“Ik zit te popelen”

Inmiddels heeft hij bijna iedereen binnen de gemeente al wel digitaal ontmoet. Hij lacht: “ik ben geen digibeet, maar ik ben wel verbaasd over alle apps en tools die er zijn voor het leggen van digitaal contact.” Momenteel vinden veel contacten telefonisch en digitaal plaats. “Dat is op zich prima, maar heeft niet mijn voorkeur. Bovendien is het veel vermoeiender. Ik zit te popelen om de contacten wat meer aan te halen, al is dat wat lastiger in deze tijd. Ik vind, dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft, dus we moeten nog even op deze voet verder.”

Rondje stad

Steven Stegen maakt regelmatig een rondje door de stad. “Ik ben daarbij aangenaam verrast hoe de mensen het nieuws volgen. Ik heb al heel wat leuke gesprekken gevoerd, ook over het al dan niet toelaten van auto’s in de Friesestraat-Noord. Ik proef daarbij de nuance van de mensen. Zij vinden het toelaten van auto’s niet leuk, maar snappen het wel als zij naar het bredere plaatje kijken.” Hij herhaalde daarmee zijn woorden uit de laatste vergadering van de raadscommissie.

Rondje buitengebied

Daarnaast wil Stegen de komende tijd nog wel wat meer rondrijden door de gemeente. “Gelukkig vinden de een-op-eengesprekken al wat meer plaats. Ik wil het juiste gevoel bij de gemeente krijgen.” Er is een nieuw bewonersinitiatief in deze gemeente. “Samen gaan we ernaar kijken en misschien komen we tot nieuwe inzichten.”

Inlezen

Natuurlijk heeft de nieuwe wethouder al veel tijd besteed aan het inlezen in de veelomvattende materie. “Bovendien zit de agenda redelijk vol. Ja, ik ben best druk.” De portefeuille van Stegen is veelomvattend. Enkele onderdelen daarvan zijn financiën, economie, werkgelegenheid, wonen, centrumvisie.

Ondernemers

“De ondernemers vragen daarbij natuurlijk ook aandacht. Inmiddels hebben bijna vierhonderd ondernemers uit de gemeente Coevorden een beroep gedaan op de steunmaatregelen voor ondernemers. Ik kreeg onlangs een vraag van iemand, die in Coevorden een bedrijf heeft, maar in Duitsland woont. Ik heb toen direct actie ondernomen. De regels voorzagen er nog niet in, maar inmiddels worden de regels meer gefinetuned. Als het dan voor elkaar komt, geeft mij dat voldoening.”

Optimistisch

Recreatie en toerisme: een sector, die het moeilijk heeft. “Er is veel zorg over de huidige situatie. Je ziet weer veel winkels opengaan en mensen zoeken naar mogelijkheden om toch op vakantie te kunnen gaan. Veel mensen overwegen een vakantie in eigen land. Dat stemt mij optimistisch.”

Grootste uitdaging

“De grootste uitdaging is om de gemeente door deze crisis te loodsen en de gemeente financieel gezond te houden. Steeds meer zaken vragen om maatwerk, waarin de gemeente de regie kan nemen.”

Mensenkennis

In zijn vorige baan als verslaggever van RTV Drenthe was Steven Stegen er natuurlijk al aan gewend om veel met mensen te praten. “Daar heb ik natuurlijk voordeel van. Het draait vooral om mensenkennis voor de beste toon tijdens een gesprek om met elkaar het gewenste resultaat te bereiken. Het snel ontdekken van de rode draad is natuurlijk iets wat ik gewend ben. En ja, je moet het daarbij wel kunnen brengen. Er zijn mensen, die goed op de inhoud zijn, maar het niet goed naar voren kunnen brengen. Ik hoop, dat ik daarvan een beetje een mix ben”, glimlacht hij.

Doorpakken

De wethouder stelt, dat je het brede plaatje moet zien. “Ik houd wel van doorpakken. Als alles op tafel ligt en alles wat redelijkerwijs gedaan kon worden, dat moet je lef hebben. Ik houd niet van vooruit schuiven. Ik wil mezelf blijven en ga het niet mooier maken dan het is. Doe je dat wel, dan prikken de meeste mensen daar immers wel doorheen. Het is een kwestie van gezond verstand gebruiken en de helikopterview bewaren.”

Steven Stegen heeft de afgelopen tijd wat webinars gevolgd en veel vragen gesteld aan de medewerkers van de gemeente. “Ja, de leercurve gaat behoorlijk omhoog.”

Warm bad

Tot slot concludeert hij: “Ik ben in een warm bad beland en ik kijk uit naar meer externe contacten. Ik wil iets voor de mensen betekenen.”

Foto: Steven Stegen wil iets voor de mensen betekenen (foto gemeente Coevorden).