Regio – Volgend jaar is het tachtig jaar geleden dat Nederland werd bevrijd en de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Een bijzondere mijlpaal, die Drenthe viert met diverse bijzondere evenementen en een bevrijdingsmaand. Centraal thema is ‘Op welke grond dan ook’, een zinsnede uit artikel 1 van de Grondwet over gelijke behandeling voor iedereen.

“Het is heel bijzonder dat we in Nederland sinds de bevrijding onafgebroken in vrijheid leven. Het blijft belangrijk dat we alle inwoners van Drenthe, en jongeren in het bijzonder, blijvend bewust maken van de waarde van vrijheid, gelijkheid en democratie. We zijn samen verantwoordelijk om die vrijheid door te geven”, aldus Jetta Klijnsma, commissaris van de koning in Drenthe.

Coevorden

In de bevrijdingsmaand april vinden diverse evenementen plaats langs de bevrijdingsroute in Drenthe. De route start op 6 april in Coevorden, de stad die als eerste werd bevrijd in Drenthe. In Coevorden wordt een feestelijk programma voorbereid in het teken van blijdschap en hoop. Op 5 april werd de Bentheimerbrug opgeblazen. De troepen gingen echter niet dezelfde dag de stad in. Daarom was de ene helft van Coevorden al bevrijd, de rest van de stad volgende op 6 april.

De volgende stad op de route is Assen, waar de bevrijding op 13 april 1945 werd gevierd. Hier vindt op 15 april een evenement plaats dat in het teken staat van de hedendaagse betekenis van vrijheid en hoe die ook vandaag de dag onder druk staat. Het evenement omvat muziek, film, beeldende kunst, lezingen en inspirerende sprekers. De route gaat verder naar Groningen, waar op 16 april de bevrijding van Noordoost-Nederland wordt herdacht. Samen met de provincies Groningen, Friesland en Overijssel en het Nationaal Comité 4 en 5 mei toont Drenthe een proeverij van provinciale voorstellingen. Daarnaast wordt langs de bevrijdingsroute in het midden van Drenthe in de maand april een theatervoorstelling voor jongeren opgevoerd onder aanvoering van Roestvrij Theater.

Vrijheidsmaaltijd

De afsluiting van de Drentse bevrijdingsmaand is het bevrijdingsfestival in Assen. Er is een vrijheidsmaaltijd waar bezoekers met diverse achtergronden en leeftijden samenkomen. De maaltijd wordt aangekleed met lezingen en muziek. Het doel is de grootste vrijheidsmaaltijd van Nederland te houden. Daarnaast is er een Plein van de Vrijheid waar bezoekers een belevenistoer kunnen volgen om stil te staan bij onze vrijheid, te leren over vrijheid en vrijheid te vieren.

Subsidieregeling

Om projecten mogelijk te maken die aandacht vragen voor de betekenis van vrijheid in Drenthe, die de vrijheid willen vieren of het einde van de Tweede Wereldoorlog willen herdenken, stelt de provincie vanaf 2 oktober 2024 een subsidieregeling open.

Meer informatie over deze regeling, alle evenementen en vieringen is te vinden via de website www.80jaarvrijheiddrenthe.nl. Deze website wordt de komende maanden gevuld met activiteiten die plaatsvinden

Herman Woltersom plaatste een paar jaar geleden deze fraaie foto op Facebook.