Dalerpeel – De tentoonstelling ‘100 jaar lagere school in Dalerpeel-Nieuwe Krim’ is vanmiddag feestelijk geopend. De expositie is vandaag te zien tot 20.00 uur en op zaterdag 10 en zondag 11 juni van 10.00 tot 20.00 uur.

De jubileumcommissie heeft heel wat werk verzet voor de expositie in MFA Het Spectrum, waarin onder meer de school en dorpshuis De Breiberg zijn gevestigd. Schooldirecteur Carolina Camies heette de aanwezigen van harte welkom. Zij wees op een kistje, een tijdcapsule, dat tien jaar geleden werd voorzien van briefjes van leerlingen en dat vandaag weer openging. De briefjes zijn tijdens de tentoonstelling te bekijken. Namens de kerk in Dalerpeel/Nieuwe Krim feliciteerde pastoraal werker/voorganger Wollie van der Scheer iedereen met het jubileum van de school.

“Basis gelegd”

Burgemeester Renze Bergsma vond het mooi, dat zoveel mensen naar Dalerpeel waren gekomen. Toen hij vroeg wie hier op school had gezeten, bleek dat dat bij zo’n 90 procent van de aanwezigen het geval was. “Het is ook mooi, dat zovelen hier hun basis voor hun verdere leven hebben gelegd.” In het bijzonder heette hij Jan Nico Scholten welkom. Scholten is geboren en getogen in Dalerpeel, zijn vader was er hoofd der school. Hij werd vergezeld door onder andere twee zussen. Toen hij begin dertig was, werd hij burgemeester van de Noord-Brabantse gemeenten Andel, Giessen en Rijswijk, die in 1973 opgingen van de gemeente Woudrichem. “Ik woonde hiervoor in Brabant”, aldus Bergsma, “in Woudrichem, de plaats waarvan Jan Nico ereburger is. Hij was de eerste die mij een kaart stuurde om mij te feliciteren met mijn benoeming in de gemeente Coevorden.”

Voormalig hoofd der school Egbert Doeve verhaalde over zijn tijd m Dalerpeel, waar hij vanaf 1961 ruim 31 jaar werkzaam was. “Ik houd van stiptheid, maar de eerste ochtend was ik te laat. Dalerpeel stond nog niet op de borden aangegeven en zo ben ik verdwaald.” Hij sprak over de veranderingen in het onderwijs door de loop der jaren.

Het klassenorkest onder leiding van Agnes Snippe speelde enkele nummers en De Breibergers begeleidden de zang tijdens het Drentse volkslied. Daarna was het zover, dat de officiële opening kon worden verricht door burgemeester Renze Bergsma en Dion, de burgemeester voor één dag van de school.

Tot en met zondag zijn ruim 400 foto’s te bezichtigen. Een ander deel is ondergebracht in albums die ter inzage liggen op tafels in de expositieruimte. Het grootste deel van de foto’s is voorzien van namen van leerlingen en leerkrachten. Daarnaast zijn er bouwtekeningen van de school te zien en zijn diverse krantenartikelen, onder meer over de schoolstrijd van de jaren dertig, te lezen. Er is een overzicht van de samenstelling van klassen uit de jaren 1943 tot 1951 en het verloop van de leerkrachten door de jaren heen van 1923 tot en met 1995.

Interviews

Er worden films vertoond uit de jaren vijftig en zestig en een video van de reünie in 1993. Geerhard Gras uit Dalen interviewde een aantal oud-leerlingen en een leerkracht, te zien en te horen op videobeelden van cameraman Ben Tholen. Gras interviewde bijvoorbeeld mevrouw Hermien Scholten (92), de oudste dochter van het voormalig hoofd van de school. Van haar is een filmportret gemaakt voor de tentoonstelling, net als van vijf andere oud-leerlingen.

Feest op school

De school houdt aankomende week feestelijke activiteiten. Maandag rond 8.45 uur start een optocht met versierde fietsen. ‘s Middags zijn er workshops. Op dinsdag horen en ervaren de kinderen hoe het er vroeger op school aan toe ging. Woensdagochtend gaan de kinderen en begeleiders naar openluchtmuseum Ellert en Brammert in Schoonoord.

Donderdag mogen de kinderen verkleed naar school komen, het liefst in kleding van vroeger. ‘s Morgens zijn er oud-Hollandse spelletjes. Tussen de middag gaan de kinderen naar de Beleeftuin om er genieten van poffertjes en een ijsje. Vanuit de Beleeftuin gaan de kinderen met een gevulde knapzak op weg voor een bingospeurtocht door het dorp.

Feestweek Dalerpeel

De activiteitencommissie Dalerpeel heeft gezorgd voor een programma in de feestweek van dinsdag 13 tot en met zaterdag 17 juni.

De hoogtepunten dit jaar zijn onder andere de stratencompetitie met een survivalparcours, een playbackshow, een kindermiddag, een Hollandse feestavond met ‘Gang is alles’, op zaterdag een familiemiddag en volleybaltoernooi en op zaterdagavond feest met de Britse band Fragment. Het complete programmaboekje met alle informatie is HIER te bekijken.