Coevorden – BBC2014, PvdA, CDA, PAC en PPC stemden tijdens de gemeenteraad van dinsdagavond in met de tarieven voor afvalstoffenheffing. Alleen de VVD stemde tegen, omdat deze partij sowieso tegen invoering van diftar is. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven.

Tarieven

Inwoners krijgen in 2025 een aanslag voor het vaste tarief. In 2026 volgt een aanslag voor het vaste tarief én het variabele tarief over 2025.

Het vaste tarief komt uit op 215 euro per jaar. Voor elke lediging van een container geldt een bedrag van 9.60 euro en elke vuilniszak in een ondergrondse container is goed voor 2,40 euro. Containers die niet zijn gechipt, worden niet geleegd.

Met diftar gaat een hartenwens van het PAC in vervulling, zo liet Paulien Blaauwgeers weten. In december van het afgelopen jaar ging de meerderheid van de raad, met uitzondering dus van de VVD, akkoord met de invoering van diftar per 1 januari 2025. Er is onvoldoende gecommuniceerd met de inwoners, vond Erwin Weggemans van de VVD. “Met name inwoners met een smalle beurs moeten zekerheid hebben en niet achteraf worden geconfronteerd met een pittige rekening.”

Het doel van diftar is om de afvalscheiding te verbeteren en de doelstelling van 100 kg restafval per inwoner per jaar op korte termijn te realiseren. Weggemans vroeg om het besluit te heroverwegen en terug te gaan naar de tekentafel. Die wens werd niet ingewilligd, omdat dat reeds een gepasseerd station is.

Inwoners van de gemeente gaan per lediging van hun restafvalcontainer of per vuilniszak in de ondergrondse container voor restafval een variabel tarief betalen. Dit bedrag is een aanvulling op het vastrecht. “Inwoners hebben zodoende zelf tot op zekere hoogte invloed op de omvang van de totale afvalstoffenheffing”, aldus het college in het voorstel. Het gaat alleen om restafval, niet om PMD en GFE. Voorheen ging het om GFT, maar de afkorting voor tuinafval is gewijzigd in de E van etensresten.