Regio – De route van de derde editie van het Drents Fietsfestival leidt de deelnemers op zaterdag 31 augustus richting Hollandscheveld/Nieuwlande dwars door het recreatiegebied Schoonhoven. De tocht van 40 kilometer gaat via het kanaal Coevorden/Zwinderen naar Geesbrug om vervolgens bij het onderduikershol in Nieuwlande aan de Johannes Poststraat weer samen te komen met de deelnemers van de 30 kilometertocht.

Er wordt deze keer op 31 augustus tussen 9.00 en 11.00 uur gestart bij Tourist Info Hoogeveen (De Tamboer) en de finish is bij café De Lijst waar gezorgd wordt voor livemuziek. Beide locaties zijn te vinden aan de Hoofdstraat Noord in Hoogeveen. Nieuw dit jaar is het ‘fietsmaatje’. Dit is voor deelnemers die alleen zijn en het gezellig vinden om samen met anderen deze mooie tocht te fietsen. De groep fietsmaatjes start om 10.00 uur.

Route

Onderweg vinden de deelnemers diverse punten waarvoor een kop thee, koffie of een snack gehaald kan worden. De deelnemers aan het Fietsfestival Drenthe op 31 augustus kunnen het Onderduikersmuseum De Duikelaar in Nieuwlande gratis bezoeken. De Duikelaar heeft als doel de geschiedenis van Nieuwlande e.o. in materiële en immateriële zin te verzamelen, bewaren en door te geven aan de volgende generaties. De geschiedenis van Nieuwlande en met name de periode tussen 1940 en 1945 is zeer omvangrijk, Joodse onderduikers vonden een veilig onderkomen in en rond Nieuwlande. De nationaal bekende verzetsman Johannes Post was boer in Nieuwlande. Hij werd de drijvende kracht achter het verzet in Nieuwlande. De vele verhalen gaan over de onderduikers, maar ook over hun gastgezinnen.

Nieuw-Zwinderen

De route leidt de deelnemers ook langs het wegdorp Nieuw-Zwinderen in de gemeente Coevorden ten zuidwesten van Zwinderen, Gees en Oosterhesselen aan het kanaal Coevorden-Zwinderen, dat uitkomt in de Verlengde Hoogeveense Vaart. In het kanaal ligt de Nieuw-Zwinderse sluis.

Geesbrug

Ook doen de fietsers het ontginningsdorp Geesbrug aan, dat is ontstaan na aanleg van de Verlengde Hoogeveense Vaart in de tweede helft van de negentiende eeuw in het veengebied. Alle zes bruggen over het kanaal werden genoemd naar het dichtstbijzijnde dorp of het dorp waar de brug naartoe leidde. De meest westelijke van de zes werd genoemd naar zanddorp Gees. Bij deze brug ontstond een buurtschap, die zich pas na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde tot het dorp Geesbrug.

Deelnamekaarten zijn in de voorverkoop te bestellen via deze link of bij Tourist Info Hoogeveen in De Tamboer. Ook op de fietsdag is inschrijving mogelijk. Dat kan op tussen 9.00 en 11.00 uur.