Coevorden – De GSA is een groep scholieren van De Nieuwe Veste, die vindt dat iedereen op school de vrijheid heeft te kunnen zijn wie ze zijn zonder zich daarvoor te hoeven schamen of te verantwoorden.

GSA staat voor Gender and Sexuality Alliance. De GSA is er voor iedereen! Wat mannelijk of vrouwelijk is, bepaal jezelf, of je nu een cisgender, transgender, non-binair of een intersekse persoon bent. Net zoals jij zelf weet op wie of wat je valt, of je nu hetero, gay, bi, pan, aseksueel of in dubio bent.

De GSA van de Nieuwe Veste in Coevorden is een enthousiaste club jongeren die zich nog lang niet altijd begrepen voelt of steun krijgt. Toch laten zij zich niet kisten en proberen dit onderwerp goed op de kaart te zetten binnen de school.

PvdA schenkt vlag

De leerlingen ontvingen vandaag van de PvdA Coevorden een nieuwe vlag die staat voor de LHBTQI+ gemeenschap en daarmee ging één van de wensen van de GSA in vervulling.

Uit onderzoek bleek dat 69,9 procent van de LHBTQI+ leerlingen zich thuisvoelt op scholen waar een GSA is, zonder GSA op school is dat 47,9 procent.

Leerlingen voelen zich meer geaccepteerd op scholen met een GSA en er wordt minder gespijbeld op een school met een GSA. Het is niet altijd even gemakkelijk je hard te maken voor de GSA, leerlingen worden vaak nog uitgelachen en niet altijd begrepen door medeleerlingen. Daarom is het belangrijk dat zij de steun krijgen van docenten en die ingrijpen bij pesten.

Paarse Vrijdag

Het is vrijdag 10 december Paarse Vrijdag. De GSA van De Nieuwe Veste vraagt dan opnieuw aandacht voor het thema ‘je vrij voelen om te zijn wie je bent zonder je daarvoor te hoeven schamen’.

De PvdA Coevorden blijft deze groep jongeren steunen om het GSA netwerk te versterken.

Foto: Joop Slomp en Marjan Nijenbanning van de PvdA met de GSA-groep.

Zie ook:

Nieuwe Veste besteedt aandacht aan Paarse Vrijdag