(door Sjoerd Looijenga)

Oosterhesselen – Heleen van den Bos uit Oosterhesselen is net geen open kampioen Deltavliegen van Frankrijk geworden.

De prestigieuze internationale competitie vond plaats in de omgeving van de Hautes-Alpes in Frankrijk. Van den Bos, eigenaresse van vliegschool Delta Fly Adventures, eindigde na een uitdagende competitie als tweede in het vrouwenklassement, een prima prestatie.

Bij deltavliegen draait alles om precisie en strategie. Piloten moeten een parcours zo snel mogelijk afleggen, zonder de hulp van een motor, uitsluitend vertrouwend op thermiek -de opwaartse luchtstromen die hen in de lucht houden. Elke wedstrijd is een onvoorspelbare uitdaging: zal een piloot het volledige parcours kunnen afleggen? Punten worden toegekend op basis van afstand en snelheid. Voor een geldige competitie moeten de deelnemers minstens drie dagen vliegen, waarbij de route dagelijks wordt aangepast aan de weersomstandigheden.

Deelnemers worden verdeeld over twee klassen: de eliteklasse en de sportklasse. Heleen van den Bos vertegenwoordigde ons land in de sportklasse. Haar prestatie is des te opmerkelijker omdat de inwoonster van Oosterhesselen eigenaar is van een drukke vliegschool op onder andere Vliegveld Stadskanaal waardoor ze zich normaliter in de zomermaanden volledig richt op lesgeven en tandemvluchten.

“Voorheen deed ik alleen sporadisch mee aan losse wedstrijddagen. Dit was mijn eerste volledige competitie,” zegt Heleen. “Dit jaar kon ik eindelijk de tijd vrijmaken, en het was een fantastische ervaring.”

Foto’s: Delta Fly Adventure