Coevorden – Er worden op woensdag 23 oktober weer twaalf nieuwe Stolpersteine in Coevorden geplaatst. De Stolpersteine, oftewel struikelstenen, zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Zij liggen bij de panden waar eerder Joodse inwoners van Coevorden woonden.

Ze zijn bedoeld om voorbijgangers figuurlijk te laten struikelen, waardoor deze stilstaan en de tekst op de stenen lezen. Op elke steen staat de naam van de vroegere bewoner, het jaar van geboorte, het jaar van deportatie uit Westerbork en de datum en plaats waar hij/zij vermoord is.

Voor de onthulling van de Stolpersteine begint om 14.00 uur een bijeenkomst in de voormalige synagoge aan de Kerkstraat 36. De synagoge is vanaf 13.45 uur geopend. Tijdens de bijeenkomst wordt de korte levensgeschiedenis van de Joodse mensen verteld, voor wie de stenen zijn gelegd. Tevens voert wethouder Erik Holties het woord. Aansluitend worden de Stolpersteine onthuld.

Dat is eerst bij Molenstraat 13 waar Carolina Kropveld-Leeser met haar kinderen Jacob Kropveld en Eíke Kropveld woonden op het moment van de deportatie.

Vervolgens gaat het gezelschap naar de Friesestraat 39, waar Jacob Kropveld en Jacoba Kropveld-Lievendag en hun kinderen Aron en Siegfried woonden.

Tot slot gaat de route naar de Sallandsestraat 47 om de stenen voor Emanuel Prins en Geertje Prins-van Coevorden en hun kinderen Sophia Prins, David Prins en Mozes Liepman Prins te onthullen.

Elke onthulling wordt afgesloten met het leggen van een witte roos op elke steen.

Het totaalaantal Stolpersteine komt daarmee op 130. Daarna komen er nog zeven Stolpersteine. De eerste Stolpersteine werden in 2014 gelegd.