Coevorden – Aanvullend op de huidige tentoonstelling ‘Wapentuig in het Tuighuis’ zijn er vanaf zaterdag 14 december nog meer wapens uit de collectie van het Rijksmuseum te zien in Stedelijk Museum Coevorden. Al eerder kwamen er drie sabels en lansen uit het depot.
Trots
“Het gaat in dit geval om bruiklenen die tot en met 29 maart 2020 in ons museum te zien zijn, zoals een zeventiende-eeuws model van een houten affuit (kanon), een Hollandsche piekenierspot uit de zeventiende eeuw en een Morionhelm met de meest prachtige geëtste ornamenten uit de zestiende eeuw”, aldust museumdirecteur Stefanie Ottens. “Het zijn ruim twintig stukken waarvan een aantal tot de Nederlandse top van de historische wapen collectiestukken behoort. We zijn er erg trots op dat het Rijksmuseum die aan ons wil uitlenen. Het belooft een mooie samenwerking voor de toekomst te worden. Daarmee doel ik natuurlijk op 2021 en 2022, wanneer Coevorden culturele gemeente van Drenthe is en ons museum in 2022 bijvoorbeeld het originele schilderij van Pieter Wouwerman ‘De bestorming van Coevorden, 30 december 1672’naar Coevorden wil halen, een werk dat ook in de collectie van het Rijksmuseum zit.”
Bijzonder
Een ander bijzonder stuk dat is te bezichtigen in het tweede deel van de tentoonstelling is een in Nederland zelden gezien oorlogstuig, een authentieke voetkruisboog die met de voet in beweging werd gebracht. Er zijn hellebaarden in fraai smeedwerk met geraffineerde versieringen naast eenvoudige doelmatig vormgegeven exemplaren voor hantering door de sergeant. Zo zijn er ook musketgeweren uit de zeventiende en achttiende eeuw te zien met diverse typen ontstekingsmechanisme, rijk versierd met graveringen in de metalen onderdelen en met kolven ingelegd met zilverwerk en been.
Mooi overzicht
Deze bijzondere collectie is daarnaast aangevuld met diverse typen helmen en onderdelen van harnassen, zoals ze op Amsterdamse schutterstukken te zien zijn en ook door Rembrandt werden afgebeeld op zijn iconische schilderstuk ‘De Nachtwacht’. Kortom, met deze uitbreiding wordt de tentoonstelling ‘Wapentuig in het Tuighuis’ tot een mooi overzicht van krijgsgereedschap dat sinds de bouw van het kasteel tot de opheffing van de vesting in 1850 in en om Coevorden is gehanteerd.
Bij de foto’s: een model van een houten affuit, ca. 1600-1699, hout, collectie Rijksmuseum; een kruisboog (voetboog), ca. 1500-1600, hout, staal, ijzer en been, collectie Rijksmuseum.
Lees ook: