Foto v.l.n.r. de leerlingen Lars Benjamins en Emil Benjamins, schoollocatieleider Marion Wesselink, leerling Sanne Scholte, Roan Muller, docent Bouwen Wonen, Interieur Henk Dubbink, Hilde de Jong van de werkgroep, Jarno Klomp, Demian Brink, Ton Soppe van de werkgroep. (foto Coevorder Nieuws/Esselien de Groot)

Steenwijksmoer – Bij de St. Theresiaschool werden donderdagmiddag 52 nestkastjes overgedragen aan de leerlingen. Dat is één van de resultaten, die is voortgekomen uit de miniconferentie biodiversiteit in 2019 van de raadswerkgroep duurzaamheid van de gemeenteraad.

Werkgroep

Hilde de Jong uit Steenwijksmoer richtte naar aanleiding daarvan de werkgroep Natuurlijk Steenwijksmoer op. Deze werkgroep bestaat verder uit Gerrit Gommer, Henri Steffens, Janita Hoveling en Ton Soppe. De financiering van de projecten is mogelijk door het dorpsbudget, dat Steenwijksmoer van de gemeente krijgt.

Bloembollen

In de zomer van 2019 was er een schouw door de werkgroep en ambtenaren van de gemeente, Landschapsbeheer Drenthe en een afgevaardigde van LTO. Het eerste project was het planten van bloembollen op vier locaties in het dorp. Inmiddels is ook een tweede serie bloembollen gepoot. In totaal gaat het om 260 m2 bloembollen en 8 m2 stinzenplanten.

Nestkastjes

In februari 2020 startte het tweede project: het maken van 52 nestkastjes door leerlingen van De Nieuwe Veste voor de 52 leerlingen van de basisschool. Jarno Klomp uit Steenwijksmoer nam daarvan het leeuwendeel voor zijn rekening. Hij is nu leerling van het RTC (Regionaal Techniekcentrum) in Hardenberg, waar hij de opleiding tot timmerman volgt.

Door de coronacrisis werd het project wat vertraagd, maar kon nu worden afgerond. Na de aanbieding van vanmiddag gaan de leerlingen van de St. Theresiaschool in Steenwijksmoer de nestkastjes afmonteren en ophangen. Elke leerling krijgt een kastje met de eigen naam erop.

Volgende projecten

De volgende projecten zijn het plaatsen van insectenhotels en vleermuiskasten plaatsen in het dorp.