Zweeloo/Sleen – In november 1883 wandelde Vincent van Gogh vanuit Zweeloo naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Op 2 november 2024 kan iedereen meedoen met de avondwandeltocht ’Nacht van Vincent’. De afstand is 8,5 km.

Tijdens de avondwandeling, die start bij het Van Goghpad in Zweeloo en eindigt op de Brink in Sleen, zijn tien culturele Van Gogh-belevenissen te zien en te horen in de vorm van theater, vertellingen, zang, film en dans. Tientallen vrijwilligers werken eraan mee. In de geest van Van Gogh is aan deze wandeling een goed doel verbonden: Voedselbank Zuidoost-Drenthe. Een deelnemerskaart kost 10 euro.

Van herberg naar herberg

In november 1883 ging Vincent van Gogh op de wagen van Hendrik Scholte vanuit Veenoord een dagje naar Zweeloo. ’s Middags liep Vincent de tocht terug en kwam in het donker aan in Veenoord. Op 2 november 1883 schreef hij over zijn dagtocht een brief aan broer Theo.

Een deel van deze wandeling wordt opnieuw gelopen tijdens de avondwandeltocht ‘Nacht van Vincent’ op 2 november vanaf 19.00 uur (melden vanaf 18.30 uur).

De start van de ruim 8 km lange wandeltocht is nabij het Van Goghpad in Zweeloo in de boomgaard bij de voormalige herberg Mensingh (nu Bistro Tante Sweel) en de wandeling loopt via Noord-Sleen naar de voormalige herberg op de Brink in Sleen. Daar stond in 1883 de herberg van de 78-jarige Lammegien Sanders. Van Gogh dronk er waarschijnlijk een kop koffie en at er een stuk mik. Zo wordt er gewandeld van herberg naar herberg. Aangekomen in Sleen staan er touringcars klaar die de wandelaars terugbrengen naar de startlocatie in Zweeloo. De tocht duurt ongeveer drie uur.

Voedselbank

Vincent van Gogh had in zijn leven veel aandacht voor de mensen die het in de maatschappij niet gemakkelijk hadden. Hij hielp waar hij kon. Ook tegenwoordig zijn er mensen die steun zoeken en een voedselpakket nodig hebben. Naast de deelnameprijs wordt gevraagd of wandelaars ook producten uit hun voorraadkast willen meenemen naar de startlocatie waar een innamepunt is van de Voedselbank. De kosten van het wandelevenement worden betaald door de Stuurgroep Van Gogh Drenthe, provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden en Emmen en fondsen.

Aanmelden

Aanmelden voor deze avondwandeling kan door een kaart à 10 euro te bestellen via deze link op de website www.nachtvanvincent.nl of door de QR-code op bovenstaande afbeelding te scannen.

Beeldmateriaal: © Andy Benjamins.